Zile mai multe, temperaturi mai scăzute, gigacalorii mai scumpe - Electrocentrale majorează factura pe ianuarie cu până la 50%
Noul an a început pentru orădeni cu o majorare de 13,9% a gigacaloriei. În plus, valoarea facturii pe luna ianuarie va fi un şoc pentru consumatorii casnici, care vor avea de plătit cu până la 50% mai mult pentru întreţinere.
Potrivit directorului Electrocentrale Oradea, valoarea facturii pe luna ianuarie va fi influenţată de trei factori: temperaturile medii din prima lună a anului, numărul de zile facturate, 35 de zile faţă de 28 de zile, respectiv creşterea tarifului la gigacalorie de la 145 lei la 165 lei. Toate aceste elemente ar putea majora substanţial valoarea facturii pe ianuarie care în următoarele zile va fi afişată la fiecare asociaţie de proprietari. În opinia lui Dragoş Gligor, directorul CET, aceste costuri stabilite pentru populaţie nu sunt mari. Gligor a precizat că, dacă ar fi să plătească gigacaloria la adevăratul ei preţ, fără subvenţii de la bugetul local şi central, orădenii ar avea de achitat 289 lei pe gigacalorie. Directorul Electrocentrale spune că, şi dacă ar plăti preţul real al gigacaloriei orădenii ar beneficia de o încălzire relativ ieftină. "Populaţia se plânge de scumpirea gigacaloriei la 165 lei, dar şi dacă am factura la 289 lei, cât e preţul real, tot nu ar fi mult. În ţară există regii care facturează gigacaloria şi la 340 lei", a declarat Dragoş Gligor.
În altă ordine de idei, directorul CET a anunţat că, în acest an, alte 115 persoane vor trebui să părăsească regia de termoficare. Anul trecut au fost disponibilizate 47 de persoane, în prezent, numărul angajaţilor se ridică la 1.115 angajaţi. O altă problemă cu care se confruntă conducerea CET este suma de 2,4 milioane lei debite restante de la asociaţiile de proprietari din Oradea. De asemenea, anul trecut s-au înregistrat pierderi de 23 milioane lei din cauza diferenţei dintre preţul real şi preţul de vânzare. "Diferenţa dintre preţul de cost şi preţul de vânzare pe gigacalorie a fost anul trecut de 54 de lei. Lucrăm cu această pierdere de trei ani", a declarat Dragoş Gligor.
si prostia are pret! bravo desteptii nostri ! sinteti o garda capabila mai ales cind trebuie sa ridicati preturile. Asa maideparte !