Zeci de grupuri de elevi şi-au confirmat vizita - Expoziţia interactivă s-a deschis oficial
Ieri, la Muzeul Ţării Crişurilor, a avut loc vernisajul expoziţiei interactive "Paşi în timp prin situl Natura 2000 Tăşad". Pentru prima dată a fost amenajată o sală interactivă în cadrul expoziţiei, unde copiii pot învăţa prin joc amănunte despre animale sălbatice şi lanţul trofic.
Programată încă de la finele anului trecut, expoziţia vernisată joi a stârnit interesul elevilor din judeţ. Atât în cadrul săptămânii "Şcoala Altfel", cât şi în afara acestui program, peste 50 de grupuri de elevi s-au înscris pe lista de aşteptare pentru o vizită la muzeu. "Este o expoziţie specială care demonstrează ce ar putea face această secţie de Ştiinţe ale Naturii, dacă muzeul ar funcţiona într-un spaţiu adecvat", a spus managerul Aurel Chiriac. El a mai completat că, începând de luni, 7 aprilie, vor fi expuse şi panouri în care orădenii vor putea vedea cum a fost gândit spaţiul expoziţional pentru un astfel de eveniment, în sediul vechii Garnizoane. Expoziţia prezintă medii de viaţă din Miocenul mediu, prin exponate de nevertebrate marine fosile (corali, bivalve, gasteropode, echinide), dar şi vertebrate marine, cum ar fi delfinul şi balena, care au populat marea ce acoperea o parte din judeţul nostru în urmă cu 15-12 milioane de ani. O sală îi este dedicată sitului arheologic Cetăţeaua, unde se prezintă obiecte din preistorie şi epoca dacică, precum şi alimentaţia populaţiei în acele epoci. Biodiversitatea din situl Natura 2000 (speciile reprezentative, rare şi ocrotite, printre care şi cele incluse pe lista speciilor de interes comunitar) este prezentată atât prin fotografii realizate în timpul cercetărilor de teren, cât şi prin exemplare din colecţie.
Învăţăm interactiv
Pentru prima dată s-a amenajat o sală interactivă în cadrul expoziţiei, în care copiii au la dispoziţie jocuri (puzzle, Domino de mari dimensiuni, cuburi puzzle 3D etc.) care conţin imagini şi informaţii despre animalele expuse.
În plus, cei mici au la dispoziţie şi animale de pluş de care se pot folosi. "Cu ajutorul muzeografului copiii îşi aleg animale de pluş pentru a crea un lanţ trofic, iar dacă este un grup de copii, împreună pot construi un sistem trofic, pe baza informaţiilor pe care le-au aflat în cadrul expoziţiei", a spus Erika Posmoşanu. Jocurile interactive şi fişele de lucru legate de expoziţie au fost concepute pentru două categorii de vârstă: elevi de grădiniţă (4-6 ani) şi cei de şcoală primară (7-10 ani). Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 7 mai 2014. Preţul unui bilet pentru copii este de 2 lei, pentru adulţi, de 4 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.