Începând din data de 24 iunie, circulaţia maşinilor va fi închisă în Piaţa Unirii în fiecare weekend, de sâmbătă dimineaţa până duminică noaptea. Intenţia municipalităţii este să închidă total circulaţia rutieră în zona centrală, însă acest lucru se va realiza treptat.

 

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, începând din data de 24 iunie, sâmbăta şi duminica, maşinile nu vor mai putea circula în Piaţa Unirii. Potrivit lui Bolojan, intenţia Primăriei Oradea este să restricţioneze complet circulaţia auto în zona centrală, lucru care se va întâmpla, însă, gradual, pe măsură ce se vor crea condiţii pentru rute alternative, precum şi parcări noi în zona centrală. Într-o primă etapă, în centru va fi permisă doar circulaţia taxiurilor şi autobuzelor, urmând ca ulterior încheierii lucrărilor la parcarea subterană de pe strada Independenţei şi darea acesteia în folosinţă, circulaţia spre centru să fie complet închisă. Totodată, după ce va fi construit Podul Centenarului (lângă Centrul de Calcul), circulaţia auto va fi oprită şi pe podul Sf. Ladislau. „Centrul de oraș trebuie să fie unul prietenos cu oamenii, nu cu mașinile”, susţine Bolojan.

Pe de altă parte, primarul a anunţat stadiul lucrărilor aflate în derulare în zona centrală, precum şi proiectele care urmează să fie derulate, ţinta fiind ca, în anul 2019, cel târziu, toate clădirile de pe Republicii-pietonal, Piața Ferdinand, Piața Unirii să fie reabilitate. Astfel, susţine Ilie Bolojan, lucrările la Palatul Vulturul Negru vor fi gata la sfârşitul acestei luni, în prezent continuând negocierile cu proprietarii de spații pentru a-și înlocui toți partea de feronerie, geamuri și uși. „În urma unei negocieri cu proprietarii de baruri din Palatul Vulturul Negru, s-a stabilit ca pasajul să fie spălat, pe cheltuiala acestora, de patru ori pe săptămână. În rest, curățenia va fi asigurată de oraș”, a menţionat primarul.

În ceea ce priveşte strada Vasile Alecsandri, licitația în vederea transformării acesteia în zonă pietonală a fost publicată pe SEAP, termenul de depunere fiind 6 iulie. Momentan, se mai lucrează la clădirea situată lângă Vulturul Negru, urmând ca, până la sfârșitul lunii, să fie date jos schelele. Totodată, susţine primarul, va fi demarată o licitație pentru reabilitarea sediului Primăriei și transformarea etajului I în zonă de muzeu.

 

De asemenea, se pregăteşte licitaţia pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand, iar până în toamnă, municipalitatea îşi propune să încheie contracte pentru reabilitarea faţadelor tuturor clădirilor din această zonă. La primvară vor fi puse schelele la cele două palate Adorjan, însă o problemă o reprezintă sediul Filarmonicii de Stat, clădire aparţinând Consiliului Judeţean Bihor. Totodată, Ilie Bolojan a menţionat că şi pe Republicii pietonal sunt trei clădiri cu probleme: clădirea fostei Policlinici, fostul Hotel Parc şi fostele băi Rimanoczy. „Îi rog pe colegii care conduc Consiliul Judeţean să considere clădirea fostei Policlinici o prioritate. Nu mai au niciun fel de proces pe acea clădire”, a declarat primarul Oradiei.

Pentru strada Aurel Lazăr s-a semnat studiul de fezabilitate pentru transformarea în pietonală, urmând să fie demarate procedurile de licitație, după care, în primăvara anului viitor, să înceapă lucrările. În plus, pentru a  asigura continuarea circulației pietonale și a bicicletelor pe malul drept s-a luat decizia ca str. Libertății să fie transformată în stradă pietonală, porţiunea de la Parcul Libertăţii până la podul Sf. Ladislau. Tot pietonală va fi şi strada Nicolae Grigorescu, care leagă strada Libertăţii de Corso.

În altă ordine de idei, primarul a declarat că vor fi modificate regulamentele care se aplică zonei centrale, cum ar fi supraimpozitarea clădirilor nereabilitate, dar şi penalizarea proprietarilor care au spaţii comerciale nefolosite. „Conceptul Primăriei Oradea este să trateze zona centrală ca pe un mall, ca pe o zonă care trebuie gândită unitar. De exemplu, este anormal să ai multe spații goale în centrul orașului, pentru că proprietarii acestora nu le pun în valoare. Prin urmare poprietarii de spații care nu le dau în folosință vor fi penalizați”, a menţionat Bolojan, adăugând că se are în vedere majorarea cu 50% a impozitului aplicat pentru spaţiile respective. De asemenea, se doreşte modificarea regulamentului de funcţionare a spaţiilor din centrul oraşului prin impunerea unui orar obligatoriu, inclusiv sâmbăta şi duminica, indiferent de profilul spaţiului. Se doreşte impunerea băncilor să folosească spaţii cu un front stradal mai redus, astfel încât să poată fi mai multe cafenele şi restaurante.