Vox populi, vox dei...
Peste 18 milioane de români - din ţară şi străinătate - sunt aşteptaţi la urne, în 19 mai, pentru a-şi exprima opţiunea la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, viitorul acestuia fiind decis de cei care se vor duce la secţiile de votare, prin majoritate simplă.
DA - pentru demitere, NU - pentru menţinere
În Bihor, cele 500.000 de persoane care se regăsesc pe listele electorale permanente se vor putea prezenta la urne astăzi, începând cu orele 8.00, cele 626 de secţii de votare înfiinţate la nivelul judeţului urmând să fie închise la ora 20.00. Secţiile vor rămâne deschise după această oră numai în situaţii speciale şi numai după aprobarea Biroului Electoral Central (BEC). De exemplu, o secţie mai poate rămâne deschisă după ora 20.00 numai dacă în faţa acesteia există oameni care stau la coadă să voteze, or dacă, la ora 20.00 mai există persoane cu drept de vot în interiorul secţiei şi doresc să îşi exercite acest drept. În secţiile de votare externe se va vota după acelaşi interval orar, 8.00 - 20.00, însă după fusul orar al ţării respective. Prezenţa la urne va fi anunţată, astăzi, la intervale de două ore. Secţiile de votare vor comunica rezultatele cu prezenţa la urne către Biroul Electoral de Circumscripţie, iar acesta către BEC, care va centraliza toate datele. Fiecare dintre cei prezenţi la urne va trebui să răspundă la întrebarea tipărită pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". La această întrebare românii pot să se exprime cu "Da" - dacă sunt de acord cu demiterea preşedintelui sau "Nu" - dacă nu sunt de acord cu demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. Pentru fiecare din cele două opţiuni, pe buletinul de vot sunt trecute două căsuţe cu "DA" şi "NU", iar persoana cu drept de vot ştampilează varianta pentru care optează.
Vot doar cu buletinul, pe teritoriul României
La vot se pot prezenta şi tinerii care împlinesc, astăzi, vârsta de 18 ani. Nu pot vota, potrivit legii "debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie, precum şi persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale". De asemenea, nu se poate vota - potrivit deciziilor BEC - în gări sau aeroporturi. Persoanele cu drept de vot care nu se vor afla astăzi în localitatea de domiciliu au posibilitatea să-şi exprime votul pe listele suplimentare ale oricărei secţii de votare din ţară, însă numai în baza unei declaraţii pe propria răspundere că nu au votat la altă secţie. Bolnavii, persoanele nedeplasabile or cei din penitenciare (acolo unde nu s-au înfiinţat secţii de votare) pot solicita urne mobile. Pe teritoriul României se poate vota doar cu buletinul, carte de identitate sau cartea de identitate provizorie.
La cele 178 de secţii de votare din străinătate, românii cu drept de vot îşi pot exprima opţiunea şi dacă se legitimează cu paşaportul. Pentru acest lucru, ei vor fi însă obligaţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă în baza cărui document au votat. De altfel, toţi românii aflaţi în străinătate vor completa, în momentul votului, o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că nu au mai votat în altă parte, pe baza altui act de identitate.
Influenţarea opţiunii, aspru sancţionată
Votul de mai multe ori se pedeseşte cu închisoare. Potrivit legii, o persoană care votează de mai multe ori riscă între şase luni şi 5 ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă o riscă şi persoanele care încearcă să influenţeze opţiunile de vot ale altor persoane în ziua referendumului. De asemenea, persoanele care împiedică un alegător să voteze, riscă o pedeapsă cu închisoare până la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Pedepse cu închisoare de până la 3 ani riscă şi membrii comisiei electorale din cadrul secţiilor ori alte persoane care încearca să vadă votul unui alegator, înainte de închiderea urnelor. De asemenea, este considerată infracţiune deschiderea urnei înainte de ora stabilită pentru încheierea votării şi se pedepseşte cu închisoare de la unul la 5 ani. Falsificarea buletinelor de vot, introducerea mai multor buletine în urnă, atacul asupra secţiei de vot, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu până la 7 ani închisoare. Persoanele recalcitrante, alegătorii înscrişi intenţionat pe mai multe liste ori refuzul unui membru al biroului electoral de a înmâna buletinul şi ştampila de vot unui alegător înscris pe listă se sancţionează cu amenzi cuprinse între 30 şi 120 de lei.
Proceduri de reţinut
La vot, românii trebuie să respecte anumite proceduri. Trebuie să înmâneze documentul de identitate unuia dintre membrii comisiei electorale, apoi să semneze pe lista electorală permanentă, în dreptul coloanei unde îşi regăseşte numele. Abia apoi alegătorul primeşte ştampila şi buletinul de vot, cu care se îndreaptă spre cabina de vot, unde va intra neînsoţit. După exprimarea opţiunii, buletinul de vot de "împătureşte" şi este introdus în urna din secţie. După închiderea secţiilor de votare, preşedinţii secţiilor de votare - în prezenţa membrilor acelui birou de circumscripţie - desigilează urnele şi încep numărătoarea voturilor. Rezultatele votului sunt trecute pe un proces verbal care va fi predat - împreună cu toate buletinele de vot (validate sau rămase incomplete) - Biroului Electoral de Circumscripţie. Membrii Biroului Electoral de Circumscripţie va centraliza rezultatele votului din toate secţiile arondate acestuia, apoi va trimite rezultatul final către BEC. BEC va anunţa primele rezultate parţiale ale referendumului în cursul zilei de mâine.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.