Supraaglomerarea Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea a intrat şi în vizorul autorităţilor. Ca urmare a informaţiilor apărute în presa locală, la sfârşitul săptămânii trecute, privind numărul mare de bihoreni care aleg să îşi trateze afecţiunile la UPU, indiferent de gradul de urgenţă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pârcioagă, a pornit în căutarea soluţiilor.

Mai bine la UPU decât la medicul specialist
Fie că au o problemă de sănătate gravă sau doar o banală durere de spate, tot mai mulţi bihoreni aleg să îşi trateze afecţiunile la Unitatea de Primire Urgenţe. După ce şeful UPU, dr. Hadrian Borcea, a informat că unitatea se confruntă cu o supraaglomerare a cazurilor care nu prezintă o urgenţă reală, directorul DSP Bihor s-a autosesizat în legătură cu această situaţie. În urma controlului inopinat, desfăşurat la Unitatea de Primire Urgenţe, în cursul zilei de sâmbătă, dr. Pârcioagă a confirmat existenţa solicitărilor medicale care nu prezintă urgenţă. În timpul vizitei, reprezentantul DSP a identificat mai mulţi pacienţi care puteau fi trataţi în regim ambulator, fără să fie nevoiţi să se prezinte la urgenţe. Constatările au relevat şi un caz mai puţin obişnuit. Pacientul s-a prezentat la urgenţe cu probleme osteo-articulare cronice, care, spunea pacientul respectiv, au apărut în urmă cu aproximativ trei zile. În urma controlului efectuat de către medicul de familie, bihoreanul a fost îndrumat la un ambulatoriu de specialitate. Având în vedere că ambulatoriul de la Spitalul Clinic Judeţean este închis sâmbăta, bolnavul nerăbdător s-a prezentat la UPU. Deoarece medicii se confruntau cu situaţii de urgenţă, pacientul a fost nevoit să aştepte ore bune, până să fie consultat.

Soluţia şefului DSP: medicul de familie
Pentru evitarea timpilor lungi de aşteptare la Unitatea de Primire Urgenţe, reprezentantul judeţean al DSP recomandă bihorenilor care au diverse afecţiuni, dar care nu le pun viaţa în pericol, să se adreseze medicilor de familie şi să le comunice acestora problemele de sănătate apărute recent. De asemenea, să ţină cont de biletele de trimitere pentru specialiştii din cabinetele medicale de stat sau private. Dr. Pârcioagă informează că la nivelul judeţului nostru există suficiente cabinete şi unităţi medicale de stat şi private care au relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, care oferă consultaţii gratuite pentru asiguraţii cu bilet de trimitere. Chiar dacă s-a constatat o aglomerare de pacienţi la UPU, şeful DSP atrage atenţia bihorenilor să nu neglijeze problemele de sănătate minore, în aparenţă. La primele semne de suferinţă, precum durere, tuse, hemoragii minore, modificarea tranzitului intestinal, tulburări de somn sau stare de oboseală permanentă să se prezinte la medicul de familie. Pentru situaţiile în care o afecţiune pune în pericol viaţa pacientului specialistul recomandă să apeleze în cel mai scurt timp 112. Şeful DSP pregăteşte pentru perioada următoare discuţii cu managerii de spitale, pentru a se găsi modalitatea optimă de rezolvare a acestei situaţii.