Unii dau din greu milioane, alţii doar împart cartoane...
Spre deosebire de anul trecut, când a apelat la serviciile unei firme de catering din... Ungaria pentru gestionarea primei ediţii a evenimentului, conducerea Primăriei Oradea s-a întors cu faţa la investitorii români, organizând la Restaurantul Ciuperca recepţia în cinstea primilor 200 de contribuabili la bugetul local. Cu acest prilej, au fost premiaţi cei mai generoşi zece contribuabili privaţi din 2009 care au adus bugetului local aproape 14 milioane lei noi, adică aproximativ 4 milioane de euro. O parte din preşedinţii şi directorii generali ai acestor companii au decis însă să nu dea curs invitaţiei, în semn de protest faţă de modul în care municipalitatea orădeană a înţeles să susţină mediul local de afaceri...
La sfârşitul anului trecut, Primăria municipiului Oradea a făcut un bilanţ al celor mai importanţi contribuabili la bugetul local, printre care se află societăţi, companii de stat şi instituţii publice. La recepţia oferită la Restaurantul Ciuperca au fost invitaţi primii 200 de contribuabili la bugetul local, în funcţie de taxele şi impozitele plătite direct municipalităţii sau indirect la Direcţia Finanţelor Publice.
În cadrul evenimentului, au fost premiaţi, cu diplome, primele 10 companii private care au contribuit la bugetul municipiului în anul 2009. Acestea sunt: S.C Petrom SA, cu o contribuţie totală de 3.655.203 lei, Grupul de Firme European Food şi European Drinks, care a adus la buget 2.244.686 lei, Drumuri Orăşeneşti S.A, cu 1.810.435 lei, Omilos Oradea SRL, care a plătit 1.183.512 lei, Plastor SA, cu o contribuţie totală de 1.035.881, Lotus Center SA, cu 942.214 lei, Centrum Investiţii şi Transport SRL, care a plătit 811.792 lei la bugetul local, Power Trade SRL, cu o contribuţie de 810.484 lei, Holcim SA, care a contribuit cu 770.528 lei şi Banca Transilvania, care a adus o contribuţie de 662.579 lei.
Nu toate firmele nominalizate în Top 10 au fost reprezentate la această recepţie, unii preşedinţi sau directori generali considerând că, prin refuzul de a răspunde invitaţiei, dau de înţeles că nu sunt mulţumiţi de modul în care municipalitatea le-a sprijinit demersurile de creare a noi locuri de muncă şi de securizare a celor deja existente într-o perioadă în care criza economică nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. Investitorii s-au plâns, nu de puţine ori, de lipsa unui dialog real între conducerea Primăriei şi reprezentanţii mediului de afaceri şi că nu sunt acordate suficiente facilităţi pentru cei care vor să investească aici şi nici nu sunt încurajate firmele care generează protecţie socială prin crearea de noi locuri de muncă. Mai mult, lucrările de infrastructură executate în beneficiul sau la solicitarea companiilor sunt ca şi inexistente, iar atunci când acestea există calitatea lor lasă mult de dorit. Nu în ultimul rând, Primăria Oradea este acuzată că nu are niciun interes pentru crearea unui centru de afaceri şi a unui complex expoziţional, aducându-şi aminte de firmele care contribuie la bugetul local doar o dată pe an.
Şi asta în timp ce aşa numitele firme de casă ale PNL, abonate la lucrări pe bani publici în valoare de zeci de milioane de euro, nici nu se zăresc în clasamentul primilor 50 de mari contribuabili la bugetul local. Mai ştii, or fi contribuind la alte puşculiţe electorale...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.