Unii cu mielul, alţii cu blana... - Angajaţii Primăriei, „amendaţi" cu stimulente financiare
În vreme de criză, angajaţii Primăriei Oradea, ai Administraţiei Imobiliare Oradea, ai Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, ai Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, ai Poliţiei Comunitare şi ai Clubului Sportiv Municipal au fost gratificaţi cu stimulente financiare, fondul de premiere ridicându-se la 133.095 lei.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Primăriei Oradea, în cursul lunii martie, toţi angajaţii din administraţia locală şi din instituţiile subordonate au avut venituri salariale mai mari, deoarece conducerea municipalităţii a decis acordarea unor stimulente băneşti. Cele mai mari sume au fost repartizate subordonaţilor Primăriei Oradea, 80.091 lei. Astfel, Direcţia Economică a primit 39.320 lei, Direcţiei Tehnice i s-a repartizat suma de 17.783 lei, Direcţia Juridică - 7.790 lei, Instituţia Arhitectului Şef - 7.248 lei, Serviciile subordonate primarului - 6.332 lei, iar suma cea mai mică a revenit celor 13 angajaţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională cărora li s-a alocat suma de 1.618 lei. În timp ce toţi angajaţii Direcţiei Management au primit, de la director la ultimul angajat, o sumă fixă de 110 lei, la celelalte direcţii discrepanţele i-au revoltat pe cei mai vechi angajaţi. Astfel, Mircea Ghitea a fost recompensat pentru munca depusă cu suma de 3.000 lei, în timp ce unii dintre subordonaţii săi, cu vechime în Primărie şi care petrec mult timp pe teren, având o mare responsabilitate în ce priveşte calitatea lucrărilor, nu au primit mai mult de 300 de lei. "Aceste stimulente sunt acordate dintr-un fond extrabugetar constituit din amenzi etc. Trebuie precizat că prin Legea unică de salarizare funcţionarilor nu li se mai pot aloca premii sau ore suplimentare", ne-a declarat Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
În timp ce conducerea Primăriei Oradea este în măsură să asigure fonduri pentru stimularea financiară a funcţionarilor proprii, cadrele didactice nu şi-au primit al 13-lea salariu. "Noi suntem doar poştaşii acestor bani pentru profesori. Am solicitat celor de la Trezorerie să mute banii de pe trimestrul IV pe trimestrul I. În alte municipii, cum este Cluj-Napoca, am înţeles că încă din februarie s-a plătit acest salariu", ne-a precizat Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice.
Nu departe de Oradea, la Ştei, profesorii au primit până la 40% din al 13-lea salariu, exemplele putând continua în tot judeţul. Se pune întrebarea cum de unii primari au ştiut să se gospodărească, iar cel din Oradea nu a găsit nicio soluţie pentru a-i mulţumi, măcar parţial, pe profesorii orădeni?
Nu e de mirarea ca Ghitea si-a alocat acea suma.Asa au facut toti directorii care au fost la conducerea directiei.Restul personalului a luat ce a mai ramas(functie de simpatii) .