Lipsa de coordonare şi de comunicare între instituţiile publice face ca banii publici să fie cheltuiţi fără responsabilitate. De câteva zile, pe strada Făgăraşului, Compania de Apă Oradea a demarat lucrările de introducere a reţelelor de canalizare menajeră, în condiţiile în care, în urmă cu un an, o investiţie similară a mai fost realizată în această zonă de către Universitatea Oradea.

 

Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii CAO, pe strada Făgăraşului sunt prevăzute lucrări de introducere a reţelelor de apă în lungime de 695 metri liniari, a căror valoare se ridică la 89.415 euro, fără TVA. De asemenea, proiectul prevede şi realizarea canalului menajer în lungime de 704 m liniari, investiţie care ar costa 115.977 euro fără TVA. Pe tăbliţa afişată la mijlocul străzii scrie că lucrările ar fi început pe 12 aprilie a.c. şi ar fi trebuit să se finalizeze pe data de 5 iunie. Însă, aşa cum ne-am obişnuit, firma executantă, Selina, abia dacă a reuşit să sape un sfert din stradă. Marţi, în jurul orei 10.45, pe şantierul care bloca întregul acces auto, niciun muncitor nu se afla la lucru. Cu toate că şi data finalizării lucrării a fost adusă la cunoştinţa conducerii Companiei de Apă, dar şi faptul că în plină zi muncitorii nu se aflau la lucru, beneficiarii lucrării nu s-au arătat indignaţi, Ovidiu Gavra, directul CAO, precizând: "Din punctul meu de vedere, contractul cu Selina pe finanţarea BERD expiră pe 20 iulie 2010".

Pe lângă această constatare tristă, că nu se lucrează, riveranii de pe str. Făgăraşului au mai adus în atenţia autorităţilor o altă aberaţie. În urmă cu mai bine de un an, Universitatea orădeană realiza pe această stradă lucrări de canalizare menajeră. "În urmă cu un an şi jumătate, Universitatea a efectuat lucrările de canalizare pe strada Făgăraşului pentru căminul universitar. Există deja un canal, de ce mai facem unul? E vorba de economie la buget. Cei de la Primărie se tot plâng că nu au bani, dar vin şi promovează fel şi fel de investiţii pentru a satisface nevoile clientelei politice", ne-a sesizat profesorul universitar Mihai Drecin. Acesta a mai adăugat că a sesizat încă de zilele trecute conducerea Companiei de Apă, care nu ştia nimic de existenţa unei canalizări paralele. Abia după mai multe telefoane, ba la CAO, ba la Universitate, cele două părţi implicate au decis să colaboreze. "Zilele trecute am luat legătura cu reprezentanţii Universităţii şi am solicitat permisiunea de a ne lega la conductele lor menajere. În aceste condiţii, nu vom dubla reţelele de canalizare menajeră. Vom încerca să facem o economie", a declarat Ovidiu Gavra, directorul CAO.

 

Astfel, lucrările ar trebui să continue doar cu introducerea reţelelor de apă, însă, în ritmul în care firma Selina îşi face treabă, va mai trece ceva timp până când strada Făgăraşului va fi redeschisă circulaţiei.