Directorul Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, a menţionat ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că suprafaţa păşunilor din judeţul Bihor a scăzut drastic, unele primării trecând astfel de terenuri în intravilanul localităţilor, fără acord din partea Ministerului Agriculturii. De asemenea, el s-a plâns că a trimis două adrese Prefecturii prin care solicita sprijin în identificarea acestor comune, fără să primească răspuns, însă jurista şefă a Prefecturii l-a contrazis.

 

Şedinţa din această lună a Colegiului Prefectural a cuprins prezentări din partea reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii, a Direcţiei Agricole, Direcţiei Silvice şi a Direcţiei Generale Anticorupţie. Directorul adjuct al Casei de Pensii, Laurenţiu Ţenţ, a prezentat situaţia biletelor de tratament repartizate în acest an judeţului Bihor.

 

Criza lemnelor de foc

Din partea Direcţiei Silvice, la şedinţă a participat şeful instituţiei, Adrian Jurcă, acesta prezentând un raport de activitate pe primele nouă luni ale anului. La final, acesta a atras atenţia că există o criză generată de lipsa lemnelor de foc, care creează o vulnerabilitate pentru cei care asigură paza fondului forestier. Tot în cadrul şedinţei, a fost prezentată Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016-2020, care a fost adoptată de Guvern în luna august. Singurul moment care a mai animat atmosfera în sala mare a Prefecturii a fost intervenţia şefului Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, care, la finalul prezentării sale, s-a plâns că nu a primit niciun răspuns din partea Prefecturii la cele două adrese trimise prin care solicita sprijin pentru depistarea primăriilor care au decis să transfere în intravilanul localităţilor suprafeşe din păşunile pe care le aveau, fără să ceară aprobarea Ministerului Agriculturii. El a precizat că prin trecerea în intravilan a acestor terenuri, suprafaţa păşunilor şi fâneţelor declarată în 2007 la Uniunea Europeană s-a redus drastic, în condiţiile în care această suprafaţă trebuia menţinută, conform angajamentelor luate la aderarea la UE.

„Sunt localităţi care au trecut păşuni în intravilan fără avizul Ministerului Agriculturii. Am cerut de două ori ajutor de la Prefectură şi n-am primit niciun răspuns.  Vă cer din nou sprijin pentru identificarea acestora”, a afirmat Hodişan. Subprefectul Iulius Delorean i-a cerut şefului Direcţiei Agricole să precizeze când au fost trimise cele două adrese şi a chemat-o pe şefa serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Alice Lupeş, pentru a da explicaţii în acest caz. Lupeş a ţinut să precizeze că în adresa primită, Direcţia Agricolă cerea identificarea unităţilor administrativ-teritoriale care au aprobat, prin hotărâri ale consiliilor locale, trecerea unor terenuri în intravilan, fără să menţioneze că e vorba despre păşuni. Ulterior primei adrese, Prefectura i-a solicitat lui Hodişan să spună la care UAT-uri se referă, iar după ce acestea au fost identificate, Direcţia Agricolă a revenit cu a doua adresă. În baza acesteia, Prefecura a trimis circulare tuturor unităţilor administrativ-teritoriale prin care le-a cerut ca informaţiile solicitate să fie trimise direct instituţiei conduse de Hodişan. „Să ne spuneţi care UAT-uri nu v-au trimis răspuns”, a adăugat Alice Lupeş.