Specialiştii Consiliului Judeţean Bihor au reuşit să demonstreze că ultimele lucrări efectuate la trei dintre instituţiile de cultură judeţene care au beneficiat de fonduri importante de bani au scos la iveală numeroase vicii de execuţie. Preşedintele CJ Bihor a nominalizat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană şi Teatrul de Stat Oradea, unde s-au constatat primele infiltraţii de apă prin acoperiş.

 

Printr-o adresă transmisă de către diriginţii de şantier de la Muzeu, conducerea CJ Bihor era informată cu privire la numeroasele nereguli la lucrările de acoperiş realizate de către SC CIAC SA. Astfel, în nota înregistrată la CJ Bihor, se arată că se constată "deficienţe accentuate a lucrărilor de tinichigerie şi a învelitorii clădirii, acestea fiind executate în mod neprofesionist, fără a respecta normele de execuţie".

 

Mai mult, "în mai multe porţiuni ale învelitorii sunt infiltraţii de apă cauzate în principal de lucrările de execuţie neprofesioniste". Diriginţii de şantier au constatat că anumite zone ale tălpilor de lemn sunt putrezite. "Toate cele prezentate prezintă riscul de producere a unor accidente care, în caz extrem, pot duce la prăbuşirea unor părţi din acoperiş. De asemenea, infiltraţiile de apă pot degrada lucrările executate sau în curs de execuţie la data prezentă", se mai arată în nota de control a firmei de dirigenţie. Lucrările amintite au făcut obiectul unui contract executat în anul 2006 de către firma CIAC, iar lucrările ar fi ieşit din garanţie. "Mâine (ieri - n.r.) aştept o explicaţie din partea directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, cel care s-a ocupat de acest contract. Se pare că lucrările au ieşit din garanţie. Dacă se confirmă voi cere demisia directorului Chiriac şi voi face un denunţ penal împotriva acestuia. Nu e normal să refacem lucrările prost executate pe banii noştri", a precizat Radu Ţîrle.

 

 

La fel de nemulţumit s-a arătat preşedintele CJ Bihor şi faţă de lucrările executate de firma Selina la Biblioteca Judeţeană, acolo unde în aceste zile expiră termenul de garanţie. Cu toate că neregulile de aici persistă de câteva vreme, directorul Ligia Mirişan, care de câteva luni a preluat conducerea instituţiei de cultură, nu le-a sesizat cu promptitudine. Abia după ce presa a consemnat parte dintre deficienţele de execuţie, conducerea CJ Bihor a decis să trimită la faţa locului propriii specialişti pentru a confirma cele semnalate de mass-media. Astfel, s-a constatat că mai multe plăci de gresie din exterior sunt căzute, că jgheaburile sunt deteriorate, că în urma scurgerilor de apă în holul polifuncţional s-au inundat 29 de plăci de tavan fals, că ţiglele de pe acoperiş se exfoliază şi se rup, în anumite zone au apărut fisuri şi cade tencuiala de pe tavan şi pereţi, la subsolul clădirii apar adesea infiltraţii de apă, o parte din suporţii de neon s-au despins din tavan etc. Numărul neregulilor constatate la lucrările executate în urmă cu doi ani de Selina ajung la 25. "Am transmis o notificare firmei Selina pentru a remedia toate aceste nereguli. În aceste zile trebuie să semnăm procesul-verbal de recepţie finală, după această dată orice deficienţe constatate va trebui să le facem pe bani publici. Nu sunt de acord cu acest lucru, nu vom face recepţia până ce lucrările nu sunt bine executate", a mai adăugat Ţîrle.

 

Acesta a mai adăugat că şi acoperişul de la Teatrul de Stat Oradea poartă amprenta lucrărilor de proastă calitate. Şi aici, Selina a făcut lucrări de mântuială, dovadă apa care a ajuns pe scena Teatrului. Şi în acest caz, s-a cerut o analiză exactă a situaţiei.