Viaţa locuitorilor din comuna Tămăşeu este, de câteva zile, grav afectată de o înlănţuire de evenimente care a pornit, ca de fiecare dată, de la incapacitatea autorităţilor de a prevedea situaţii deosebite. Subdimensionat din construcţie, podeţul din Tămăşeu a trebuit "dinamitat" la sfârşitul săptămânii trecute, în caz contrar gospodăriile din zonă ar fi fost inundate. O primă consecinţă a acestei măsuri a fost devierea traficului de pe DN 19 pe uliţele din localitatea Tămăşeu, care, sub greutatea autoturismelor de mare tonaj, sunt grav afectate.

Sus poalele, că se udă evanghelia!

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" au fost alertaţi în cursul zilei de vineri asupra faptului că, la intrarea în comuna Tămăşeu, trei gospodării sunt în pericol de a fi inundate. Deplasându-se la faţa locului, angajaţii ISU au constatat că podeţul improvizat de pe DN 19 era acoperit cu o lamă de apă de 20 cm, iar traversarea lui era greoaie. "Am constatat că acel podeţ improvizat era acoperit cu apă, existând pericolul ca trei gospodării să fie inundate. Am dispus formarea unui dig cu saci de nisip puşi la dispoziţie de Comitetul Local de Situaţii de Urgenţă şi Administraţia Bazinală de Ape Crişuri", ne-a declarat Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al ISU "Crişana". Ulterior, pentru a se evita inundarea gospodăriilor, s-a luat decizia ca acel podeţ să fie distrus pentru a permite apei să se scurgă.

 

Vom face altul, pe râu în jos

"Podeţul nu a fost proiectat la capacitatea apei. Astfel, a trebui să desfacem podeţul, pentru a evita inundarea caselor oamenilor din Tămăşeu. Au fost trei tuburi de un metru diametru, care nu puteau duce apa", a precizat primarul comunei Tămăşeu, Szucs Ferenc. Acesta s-a arătat deosebit de nemulţumit de faptul că, odată distrusă această cale de acces, întreaga circulaţie rutieră spre Satu Mare a fost deviată pe uliţele localităţii. "Ne-au promis că azi după-masă (ieri - n.r.) vor reface podeţul, dar nu cred. Oamenii sunt foarte supăraţi. Drumurile din localitate sunt distruse, la fel şi mai multe trotuare. Sătenii se plâng că li se zguduie casele, că pereţii le crapă. Am avut zilele trecute o întâlnire cu reprezentanţii constructorului şi au promis că vor reface drumul şi trotuarele", a mai precizat Szucs Ferenc. Primarul şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de faptul că podul de lângă podeţ nu a fost finalizat, în termen. "Lucrările la pod stagnează de două luni. Acesta era proiectat la 16 m lăţime, dar a primit autorizaţie pentru 12 m. E o harababură!", este de părere primarul din Tămăşeu.

 

Noaptea pe uliţă

Ieri, la intrarea în Tămăşeu, chiar dacă nu ploua, doar un utilaj transporta piatră, dintr-o parte în alta. În aceste condiţii, e greu de crezut că lucrările ar putea fi finalizate pnă la sărbători. Astfel, coşmarul sătenilor din Tămăşeu se va prelungi cu siguranţă. De asemenea, nici şoferii nu sunt mai fericiţi, ei fiind nevoiţi să ocolească, pe drum de ţară, 3 km. Pe anumite porţiuni se circulă chiar şi pe un singur sens, lucru care duce la minute în şir de staţionări. "Nici în anii '70, când au fost ape mari, noi nu am avut asemenea probleme. Totul a pornit de la acest podeţ prost executat. Apoi, toată vara nu au fost în stare să termine podul proiectat. Acum ne-am trezit că traficul greu trece pe strada noastră. Nu putem dormi nopţile, e gălăgie. Şi cine o să vină să ne repare străzile?", s-a arătat indignată o săteancă din Tămăşeu. Un alt vecin, Ter Istvan, s-a plâns că, zilele trecute, un camion a agăţat un fir de curent şi 6 ore nu a avut curent. "Au distrus trotuarele, au distrus străzile, inclusiv podul de după şcoală. Vin cu viteză, era să fie omorâtă o femeie. Merg ca nebunii, în depăşire. E catastrofal", ne-a declarat Ter Istvan.

 

Niciodată n-o fost să nu fie cumva...

Ioan Corneliu Piţurcă, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Oradea, s-a arătat optimist în ce priveşte reluarea circulaţiei pe DN 19. "Lucrările sunt executate de firma Strabag. Devierea se realizează pe 3 km. Se va face o suplimentare a tuburilor pentru noul podeţ, sper că azi sau mâine să se redea circulaţia", a declarat Piţurcă.

Potrivit datelor găsite pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) pe DN 19 se derulează două contracte cu aceeaşi firmă, Strabag, ambele având ca termen de finalizare luna februarie 2011.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia DN 19 Oradea - Bihor - limita judeţului Satu Mare se ridică la valoarea de aproximativ 190 milioane lei, iar alte 141 milioane lei sunt pentru lucrări pe DN 19 între limita judeţului Bihor - Satu Mare cu o valoare de 141 milioane lei. Primul tronson are 70 km, iar al doilea, 51,16 km.