În perioada 3-9 august Agenția de Management al Destinației Bihor, în parteneriat cu Foto Club Varadinum a organizat prima ediţie a taberei foto „Discover Bihor”. 10 fotografi de top din România, Germania, India, Singapore, Turcia, Polonia şi Serbia au vizitat şi fotografiat mai multe microdestinații cu potenţial turistic ale judeţului.

În primele trei nopți, artiștii fotografi au fost cazați în Sânmartin, iar în următoarele trei nopți, în comuna Roșia, pentru a putea ajunge în cel mai scurt timp la obiectivele turistice vizate în program. Astfel, în prima zi a taberei, fotografii au ajuns în centrul istoric al Oradiei și în Cetate, după care au mers în comuna Sălacea, cunoscută drept „satul celor o mie de pivnițe”. Artiştii au surprins instantanee de la evenimentele din cadrul Zilelor comunei, i-au fotografiat pe oamenii locului și amenajările viticole unde sunt păstrate butoaiele cu vin. În a doua zi a taberei, fotografii au ajuns la biserica de lemn, monument istoric și de arhitectură, din Botean, la biserica gotică din Sălard, la podgoriile și cramele din Sântimreu, precum și la Diosig. În a treia zi a taberei, fiind o zi de duminică, fotografii au avut ocazia să beneficieze de efectele benefice ale apelor termale din Băile Felix, pentru ca, mai spre seară, să meargă la donjonul din Cheresig. Luni, împreună cu angajații AMD Bihor, care au fost ghizii și, totodată, organizatorii programului, și-au mutat „sediul” în Pădurea Craiului, respectiv Țara Beiușului.

Cazarea fiind la Roșia, fotografii au fost atât la Peștera de cristale din mina Farcu, dar și la Peștera Meziad, unde au reușit să surprindă imagini deosebite din lumea adâncurilor. Tot în a patra zi a taberei au fost și la biserica gotică din Remetea, azi o biserică reformată, care inițial în secolul XIV-XVI a funcționat ca biserică romano-catolică. Valoarea deosebită a acesteia rezidă în faptul că este printre puținele biserici de zid din mediul rural bihorean, dar și că își păstrează frescele, realizate în secolul XV, descoperite și restaurate în ultimele două decenii.

În Țara Beiușului, echipa formată din artiști fotografi și angajații AMD au ajuns la bisericile de lemn din Cucuceni, Șoimuș și Valea de Jos. În afară de biserici, au mai ajuns la „muzeul” viorii cu goarnă din Roșia, în satul Colești din Munții Codru-Moma, unde, pe lângă tăul din mijlocul satului, au vizitat și restaurantul Muma Codrului, renumit pentru faptul că prepară produse tradiționale cu ingrediente bio obținute de la producători locali. Apoi, au mers la Vărzari de Jos, la cojocarul Moise Gavra, în vârstă de 86 de ani, care recent a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii. Nu în ultimul rând, au poposit și în satul Poiana de Vașcău, unde l-au vizitat pe Alex Răștariu, tânărul de 17 ani care recent a restaurat și amenajat în stil tradițional o casă construită în 1934.

În cele șase zile ale taberei, artiștii fotografi au ajuns să vadă doar o mică parte a județului, însă, la anul, cu siguranță se va organiza și cea de-a doua ediția a taberei, când fotografii vor putea ajunge și în alte localități și areale cu potențial turistic din Bihor.

Pe lângă faptul că AMD Bihor, în parteneriat cu foto club Varadinum, a pregătit și organizat programul taberei, a suportat cheltuielile de cazare, masă și transport pentru participanți, aceștia din urmă au venit în județ pe cont propriu, suportându-și cheltuielile de transport cu avionul sau mașina.

Potrivit reprezentanților AMD Bihor, în viitorul apropiat sunt planificate mai multe expoziții de fotografii, atât în România, cât și în străinătate, unde vor fi expuse cele mai reușite fotografii realizate în tabăra Discover Bihor. Artiștii vor concura la concursurile de foto internaționale cu cele mai reușite imagini.