Legea 329/2009 prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul este considerată nelegală de cadrele militare care s-au angajat la stat după trecerea în rezervă. Astfel, 21 dintre pensionarii militari bihoreni au dat statul în judecată pentru că i-a obligat să aleagă între pensie şi salariu. Aceştia se aşteaptă ca acţiunea să ajungă până la CEDO, unde sunt convinşi că-şi vor primi înapoi pensiile, dar şi despăgubiri din partea statului. De altfel, pentru a-şi putea apăra mai bine drepturile, cadrele militare disponibilizate s-au constituit într-un sindicat. Filiala bihoreană a fost înfiinţată în luna noiembrie a anului trecut de către 21 de ofiţeri şi subofiţeri disponibilizaţi, în prezent având 41 de membri.


Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Filiala 1 Bihor este condusă de mr. (r) Valer Toncean - preşedinte, lt. c-dor (r) Teodor Pogăceanu şi plt. adj. (r) Adrian Bordeianu - vicepreşedinţi, lt. col. (r) ing. Gheorghe Nedelcu - secretar.
Potrivit preşedintelui SCMD Bihor, filiala pe care o conduce are 41 de membri, dar numărul acestora creşte în fiecare săptămână ca "reacţie de apărare împotriva atacurilor la adresa cadrelor militare". "Există cadre militare care s-au înscris direct la Bucureşti, iar în Garnizoana din Beiuş avem colegi care vor să constituie şi ei o filială. Astfel, la nivel judeţean putem să mizăm pe 60-70 de persoane", spune Valer Toncean, care consideră că doar prin intermediul sindicatului îşi vor putea apăra drepturile şi în ceea ce priveşte sistemul unic de pensii. Potrivit conducerii sindicatului, acest sistem îi defavorizează, pentru că se elimină pensiile militare şi este "practic imposibil" să se stabilească drepturile băneşti care trebuie acordate pensionarilor militari. "Este practic imposibil de stabilit, într-un timp scurt, veniturile realizate de cadrele militare. Militarii nu au şi nici nu au avut carte de muncă, iar veniturile erau trecute doar pe statele de plată. În decursul carierei, cadrele militare au fost mutate dintr-un oraş în altul, de la un minister la altul", a precizat vicepreşedintele Teodor Pogăceanu. În ceea ce priveşte Legea 329/2009, purtătorul de cuvânt al SCMD Bihor, Dan Poinar, a precizat că aceasta "încalcă peste 150 de norme", inclusiv Constituţia României şi cea Europeană, precum şi hotărâri ale CEDO. "Am pornit acţiunea împotriva Direcţiei de Pensii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Suntem convinşi că în ţară nu ni se va da câştig de cauză şi vrem să ajungem până la CEDO", susţine Poinar, unul din cei 21 de foşti militari care au acţionat Statul Român în instanţă pentru că au fost obligaţi să aleagă între pensie şi statutul de funcţionar public. "În 2-3 ani, România va plăti bani grei: pensiile ni se vor da înapoi şi vom primi şi despăgubiri. Vom cere ca în sentinţă să se prevadă ca aceste despăgubiri să fie plătite de cei care au semnat actele din banii lor şi nu din banii cetăţenilor", a mai menţionat Dan Poinar, care a adăugat că există un precedent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului stabilit de militarul ceh Bucher, care a câştigat un proces similar intentat statului ceh. "Dacă s-a hotărât deja într-un fel aşa rămâne, nu se mai face după cum visează noaptea judecătorul. La fel au câştigat şi foştii militari din Letonia", a precizat purtătorul de cuvânt al SCMD Bihor.