Societatea Electrica sună stingerea în Cartierul Orizont - De-a kilow-aţi ascunselea printre vile la Paleu
În ultimele zile, sute de familii din Cartierul Orizont II din Paleu trăiesc un adevărat coşmar, după ce au aflat că, începând cu data de 1 iulie a.c., contractul de furnizare a energiei electrice pentru organizarea de şantier dintre Raicris Construct şi Electrica a fost reziliat, la solicitarea administratorului judiciar al firmei orădene.
Soluţii sunt, dar costă
În aceste condiţii, furnizarea energiei electrice către toate cele 150 de case de pe tronsonul 4 şi 5 este, de drept, sistată, proprietarii acestor imobile văzându-se puşi în situaţia de a renegocia furnizarea utilităţii direct cu Electrica. Din păcate, lucrurile nu sunt foarte simplu de pus în practică. Reprezentanţii Electrica ne-au remis, la începutul săptămânii un comunicat prin care se precizează că "soluţii tehnice pentru alimentarea cu energie electrică a subconsumatorilor anteriori ai Raicris Construct pot fi stabilite în condiţiile în care aceştia solicită racordarea la reţeaua electrică de interes public... şi achită contravaloarea lucrărilor necesare pentru racordare".
Bezna este un sfetnic bun?
Ieri însă, solicitând clarificări suplimentare, am fost informaţi că, în realitate, această soluţie este greu de implementat, în condiţiile în care în zonă "nu prea există reţele publice", iar o astfel de operaţiune ar urma să fie pusă în practică abia în 30 de zile de la data formulării solicitării de către consumatori. Soluţia propusă de reprezentanţii Electrica foştilor subconsumatori Raicris Construct ar fi achitarea datoriei acumulată de această firmă care se ridică la 150.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de racordare efectuate în baza contractului dintre Regia electrică şi Raicris.
Raicris, fără bani în conturi
Pe de altă parte, administratorul judiciar al firmei Raicris, Ioan Herlea, aruncă întreaga responsabilitate pe umerii Electrica, care la data declanşării procedurii de insolvenţă, acum un an, cu toate că a fost notificată, nu a formulat nicio cerere de creanţă. "Raicris Construct a intrat în insolvenţă cu intenţia de reorganizare, procedură deschisă la data de 23 iulie 2009. Raicris datorează către Electrica 150.000 lei în baza contractului de racordare. Am făcut notificări către Electrica să depună cereri de creanţă pentru această sumă. Însă nu a înregistrat nicio solicitare în acest sens. În acest moment, societatea, aflându-se în insolvenţă, nu mai poate plăti creanţele. În plus, Raicris nu are niciun ban în conturi", a declarat Ioan Herlea. Astfel, chiar dacă ar vrea, având toate conturile blocate, Raicris nu are cum să mai facă plăţile către Electrica. Mai mult, Raicris a decis să renunţe la contractul de furnizare a energiei electrice pentru organizarea de şantier pentru tronsoanele 4 şi 5. Odată reziliat contractul, toţi cei 150 de subconsumatori, care până acum plăteau facturile către Raicris, au rămas descoperiţi. Nici Raicris nu mai vrea să le furnizeze curent, dar nici Electrica nu şi-a manifestat dorinţa de a prelua cele 150 de familii până ce societatea nu-şi achită datoria către regie.
Ce vină au cei de la vile?
Din acest război al orgoliilor nu au de pierdut decât sutele de cetăţeni oneşti care şi-au achitat, lună de lună, conştiincioşi facturile, destul de piperate. "Noi plăteam firmei Raicris facturile ca şi cum am fi fost persoane juridice. Era ilegal, cum e posibil ca o firmă privată să vândă energie electrică? În plus, acum să ni se ceară să plătim datoriile unei firme private, pentru a fi conectaţi de Electrica. E un şantaj. Toţi sunt pe o mână cu acest om, Raita, care ne-a creat numai probleme. Odată sistată furnizarea curentului, pierdem posibilitatea oricărui trai decent", ne-a declarat Dorin Sonea, proprietarul unei vile din Cartierul Orizont II.
Indiferent cine este vinovat şi oricine ar avea dreptate, singurii care au de suferit sunt sutele de orădeni care au cumpărat aceste case la preţuri de până la 70.000 de euro, iar vânzătorul, care s-a angajat să asigure toate utilităţile, a găsit fel şi fel de tertipuri pentru a nu-şi mai onora angajamentele. La adăpostul prevederilor legale, persoana fizică Raita Călin nu este responsabilă de activitatea firmei Raicris Constrcut. Aflată în insolvenţă, firma Raicris are în acest moment datorii înscrise în tabelul de creanţe de 34.836.338 lei. Cea mai mare creanţă revine Băncii Italo Romena, apoi către persoana Raita Călin (20.889.000 lei), urmată de BCR, dar şi alţi câţiva creditori cu sume sub 100.000 lei.
Dincolo de toate aceste păreri pro şi contra, mâine expiră ultimatumul oferit de Electrica pentru deconectare. Până ieri, conducerea Electrica nu s-a înţeles cu niciuna dintre părţile implicate, iar oamenii aşteaptă cu sufletul la gură o soluţie pentru ieşirea din situaţia dramatică în care se află.
stiti ca pe escrocul de raita il asteapta puscaria?
De fapt, in cartierul din Paleu totul este o mare escrocherie regizata de Raita. Stiu insa ca acest Raita nu o va mai duce mult asa, i se va infunda in curand....
este exact aceeasi situatie ca in cartierul bucurestean AZUR edificat de IMPACT. Trasa la indiggo, doar ca IMPACT nu este in insolventa si in fapt tine cu dintii sa le furnizeze energia electrica. Din fericire in cartierul EUROPA edificat de acelasi IMPACT cu atatea si atatea probleme nu au existat astfel de probleme pentru ca acolo CLO a obligat din start dezvoltatorul sa predea diferitele retele catre operatorii de servicii autorizati. Pacat ca acelasi CLO nu a urmarit si respectarea altor obligatii ale dezvoltatorului(mai ales pana in iunie 2008 si cred ca s-a inteles ce am vrut sa spun). Totusi nu vi se pare ca cam toti dezvoltatorii se aseamana intre ei? Precizare: in text trebuia sa apara o virgula; ea nu a fost pusa in mod VOIT!