Credincioşii ortodocşi din Vălanii de Beiuş, forţaţi să plece

În urma unei sentinţe definitive şi irevocabile, biserica din Vălanii de Beiuş a revenit proprietarului de drept, Parohia Greco-Catolică. Întrucât partea ortodoxă a refuzat, în repetate rânduri, slujirea alternativă, astăzi, de la ora 10.00, va avea loc punerea lăcaşului de cult în posesia Parohiei Greco-Catolice Vălanii de Beiuş.

Biserica a fost construită în anul 1856, cu contribuţia financiară a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, de către un grup de meşteri italieni. Cu toate acestea, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică rămâne consecventă aceloraşi principii potrivit cărora credincioşii celor două Biserici trebuie să convieţuiască în armonie, în concordanţă cu morala creştină. "Chiar dacă suntem proprietari de drept, am propus slujirea alternativă, pentru ca ambele comunităţi să beneficieze de acest lăcaş de cult. Propunerea Parohiei Greco-Catolice Vălanii de Beiuş a fost respinsă de către partea ortodoxă, care a adoptat o poziţie de forţă, prin refuzul de a permite accesul în biserică al credincioşilor greco-catolici", a arătat Florin Jula, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice, precizând că, astăzi, de la ora 10.00, autorităţile statului îşi vor face datoria de executare silită, punând lăcaşul de cult în posesia proprietarilor de drept, în conformitate cu reglementările în vigoare. "După punerea în posesie de către autorităţile statului, Parohia Greco-Catolică Vălanii de Beiuş este de acord să ofere posibilitatea credincioşilor ortodocşi să se roage în biserică", a mai spus Jula, care speră că partea ortodoxă va accepta propunerea de slujire alternativă, astfel încât să fie păstrată liniştea şi buna convieţuire între credincioşi.
În Vălanii de Beiuş sunt aproximativ 200 de ortodocşi şi în jur de 60 de greco-catolici. Cu toate acestea, ar trebui să se ţină cont de faptul că dreptul de proprietate nu depinde de numărul de credincioşi...