Sala Mare a Primăriei Oradea a fost, ieri, neîncăpătoare cu prilejul unui simpozion dedicat împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Pe lângă cadre militare active, în rezervă şi în retragere, la eveniment au participat numeroși elevi ai câtorva şcoli orădene.

 

Pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, ANCMRR GL. Traian Moșoiu, filiala Bihor, ANCE Regina Maria, ANVR, Cercul militar Oradea și Garnizoana Oradea au organizat, ieri, un simpozion dedicat acestui măreț eveniment.

Moderatorul evenimentului a fost gl. bg. (r) dr. Vasile Creț, președintele ANCMRR GL. Traian Moșoiu, filiala Bihor.

„Această mare sărbătoare, care a avut loc în 24 ianuarie 1859, a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice ale neamului românesc. Secolul XIX a fost marcat de multe evenimente istorice, însă cea mai mare sărbătoare a fost înfăptuirea Unirii Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza”, a spus dr. Vasile Creț în deschiderea evenimentului.  

În cadrul simpozionului, au susținut comunicări ing. Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, care a prezentat lucrarea „Unirea Principatelor Române, prologul Marii Uniri”; prof. Petre Ardelean, muzeograf în cadrul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, care a prezentat comunicarea „Pașii spre Unirea cea Mare”; prof. univ. dr. Mihai Drecin, din partea Universității Oradea, care a prezentat un material interesant despre „Unioniști și Antiunioniști din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza” și prof. David Teodor, de la „Vatra Românească” - Filiala Bihor, care a vorbit despre „Însemnătatea actului de la 24 ianuarie 1859”.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat distinși generali, cadre militare active, în rezervă și retragere, reprezentanți ai Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, ai Asociaţiei Pro-România Europeană, dar și elevi de la mai multe școli orădene: Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul de Arte Oradea și Școala Gimnazială „Dacia” Oradea.

Laura Sime, consilier în Cancelaria Prefectului Bihor, a transmis mesajul prefectului Ioan Mihaiu cu ocazia evenimentului, iar viceprimarul Florin Birta a punctat, în scurta sa alocuțiune, faptul că simpozionul deschide calea pentru a sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

„Pornind de la acest simpozion, Primăria Oradea va organiza o serie de evenimente care vor marca Anul Centenarului, manifestări coordonate de Grigore Morar. Vor fi evenimente artistice, culturale și administrative”, a mai spus Florin Birta.

Simpozionul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de corul, orchestra și soliștii de muzică populară ai Liceului de Arte, coordonați de director Mihaela Bondor și prof. Arnold Schneider.