Consilierii locali au legiferat, ieri, printr-o hotărâre a Consiliului Local construcţiile în parcuri. Reprezentanţii tuturor partidelor şi-au dat acordul pentru o astfel de măsură, niciunul nu a avut obiecţii, deşi un astfel de proiect ar putea duce la reducerea spaţiilor verzi din parcuri.

 

Cu toate reacţiile unor reprezentanţi ai comunităţii locale, dar şi ai ecologiştilor orădeni, executivul local se încăpăţânează să transforme parcurile din Oradea în birturi. Ieri, aleşii locali au fost de acord, în unanimitate, ca în toate parcurile să se poată concesiona suprafeţe pe care ulterior să fie ridicate module de alimentaţie publică cu terase. Hotărârea adoptată nu cuprinde şi o listă cu spaţiile care ar urma să fie sacrificate în favoarea unor baruri, primarul primind mandat pentru a stabili amplasamentele pe care vor fi amenajate aceste structuri de alimentaţie publică.

Concesionarea terenurilor din parcuri se va face pe o durată de 15 ani, iar preţul porneşte de la 0,7 lei/mp/zi în zona fiscală 0, de la 0,55 lei/mp/zi în zona 1, respectiv în zona 2 se va porni de la 0,45 lei/mp/zi. Suprafeţele care vor putea fi concesionate variază între 80 şi 250 mp.

Municipalitatea orădeană se arată deosebit de generoasă cu noii investitori, acordându-le chiar facilităţi, cum ar fi o perioadă de graţie de doi ani, timp în care chiria va fi diminuată cu 50%. "Cred că sunt suficiente crâşme în oraş. Vreau să ştiu exact unde anume vor să amplaseze aceste terase. Mi s-ar părea normal să se organizeze o dezbatere publică, iar cetăţenii să fie întrebaţi dacă vor în parcuri crâşme. Eu fac parte din Comisia consultativă de mediu de la Primărie şi vreau să fiu consultată când se iau astfel de decizii", ne-a declarat Ana Morossy, renumit biolog orădean.

 

Din păcate, interesele comune i-au făcut, din nou, pe consilierii PSD şi ai PD-L să dea mâna cu aleşii puterii. Mai mult, liberalii au trecut cu vederea faptul că legea privind protejarea spaţiilor verzi interzice cu desăvârşire distrugerea spaţiilor verzi din parcuri.