Selina e strânsă cu uşa de creditul BERD
Firma Selina mai are la dispoziţie două săptămâni pentru finalizarea lucrărilor de extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Oradea, investiţii ce se realizează în contul unui credit semnat cu BERD, în valoare de 9,84 milioane euro fără TVA. În cele 12 luni care au trecut de la semnarea contractului de execuţie, firma Selina a reuşit să finalizeze doar 85% dintre lucrări, restul de 15% speră că le va termina în 15 zile calendaristice.
În anul 2006, Ministerul Mediului şi Primăria Oradea semnau o convenţie de finanţare în vederea extinderii reţelei de apă cu o lungime de 108 km, a canalalului menajer - 140 km, respectiv a canalalului pluvial - 99 km. Ministerul urma să acopere 75% dintre cheltuielile cu această investiţie, restul banilor urmând să fie asiguraţi dintr-un credit luat de la BERD. În ce priveşte Ministerul Mediului, acesta nu s-a achitat de obligaţiile asumate, valoarea finanţării ridicându-se la 90 milioane lei. Lucrările executate în proporţie de 63% pe această finanţare înregistrează restanţe din luna februarie 2009, în valoare de 8,5 milioane lei.
Cât despre lucrările asigurate prin BERD, aici nu s-au înregistrat probleme la capitolul plăţi. Dacă această problemă a fost eliminată, în schimb, a apărut o alta: lipsa capacităţii firmei Selina de a finaliza lucrările. În cele două săptămâni care i-a mai rămas la dispoziţie, muncitorii mai au de finalizat peste 15 km de reţele. E greu de crezut că muncitorii vor fi capabili să crească ritmul de cinci ori. Mai mult, reprezentanţii Companiei de Apă cred că lucrările vor fi finalizate în cursul lunii septembrie. Chiar şi aşa, începând cu 20 iulie a.c., penalităţie vor începe să curgă pentru constructor, acestea fiind de 0,1% pe zi din valoarea contractului, dar nu mai mult de 10% din contract. Adică firma ar putea plăti zilnic câte 9.846 euro. Şansele de prelungire a contractului sunt minime. Potrivit normelor europene, condiţiile meteo nefavorabile nu constituie cauză de forţă majoră, aşa cum sunt invocate la noi de fiecare dată când o firmă nu-şi onorează la timp contractele.
Zilele acestea reprezentanţii CAO şi ai firmei care asigură dirigenţia de şantier, Rono Urban Grup CPM, însoţiţi de reprezentanţii mass-media au verificat situaţia reală de pe şantiere. Din cele 113 străzi predate Selinei, mai sunt neatacate 20, ele trebuind să fie predate, conform contractului, în cel mult două săptămâni. De exemplu, pe strada Prunilor nu se lucrează deorece nu s-a găsit soluţia tehnică pentru a evita săpăturile de 7 metri adâncime.
Probleme au fost identificate şi pe Ignatie Darabant, aici conducta de menajer trebuie legată de canalul de pe partea opusă drumului de centură nou reabilitat, iar Primăria nu a dat aviz pentru spargerea carosabilului. "Cei de la Selina au spus că vor termina până pe 20 iunie a.c., dar noi nu credem acest lucru. Mai sunt câteva lucrări grele de făcut", ne-a precizat Gavril Roşca, diriginte de şantier.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.