Proiectul Staţia de Bucurie, desfăşurat de Asociaţia Cultura în Mişcare, a ajuns la final. Chioşcul de poveste achiziţionat de asociaţie de la Marius florarul a fost transformat într-un refugiu inedit, în staţia de transport în comun din Parhida, de unde elevii pornesc spre şcoală.

Cumpărat cu aproximativ 1.000 de euro, chioşcul  a stat mult timp într-un atelier de tâmplărie, pentru că era într-o stare degradată și a avut nevoie de lucrări majore de restaurare, care s-au încheiat la jumătatea lunii august. A fost reparat cu lemn stratificat, uscat. În lunile care au urmat, chioşcul a fost amplasat în staţie, cu panourile de lemn vitrate şi cupola, care a avut nevoie de mici intervenţii la învelitoarea de tablă. Ulterior, asociaţia s-a îngrijit de procedurile care trebuiau derulate din punct de vedere legal, în vederea amplasării. Procedurile au implicat proiecte, acte și avize obţinute de la Primăria Tămăşeu, dar şi turnarea unei platforme de beton pe care să fie amplasat chioşcul.

Panourile de lemn au fost vopsite de voluntari, interiorul a fost dotat cu mobilier, şi la finele lunii octombrie a fost realizat racordul la reţeaua electrică.
Părea aproape gata, dar visul Asociaţiei Cultura în Mişcare era ca şcolarii să aibă parte şi de o mică bibliotecă în interior, de radio şi acces la internet. În plus, se doarea amenajarea celor 120 mp din exteriorul chioşcului, spaţiu care va fi împodobit cu flori. Iată că, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, copiii au parte de un refugiu de poveste.

„Refugiul are 10 locuri pe scaune (dar poate acomoda mai multe persoane). Din raţiuni de siguranţă (pentru a nu avea reţele electrice sub tensiune în timpul zilei, când este cel mai probabil să fie folosită de copii neînsoţiţi de adulţi) staţia este conectată şi sincronizată în reţeaua de iluminat public care funcţionează doar noaptea şi este iluminată cu sisteme LED care consumă foarte puţin. În timpul nopţii, chioşcul își încarcă din acest sistem, la propriu, bateriile (acumulatorii) cu care, pe timpul zilei, ţine în funcţiune un radio şi un sistem de amplificare ce transmite muzică şi ştiri non-stop, dar şi un sistem de monitorizare video. Staţia mai are un colţ confortabil de citit, va fi aprovizionată  în curând cu cărti în romană şi maghiară şi va funcţiona, practic, ca un mini-centru cultural şi de petrecere a timpului liber pentru copii şi nu numai”, a transmis Flavius Bunoiu.

În spaţiul exterior, de aproximativ 120 mp, au fost plantate crizanteme, urmând ca anul viitor să fie realizat un mic loc de joacă, dar şi bănci şi mese în aer liber, şi un punct de acces wifi graturi. De la bun început acest proiect a fost realizat din donaţii, cu sprijinul voluntarilor şi a unor oameni inimoşi, care au contribuit cu diverse servicii la realizarea acestui cadou pentru şcolarii din Parhida. Pentru aceştia, asociaţia a transmis o scrisoare de mulţumire, care poate fi accesată integral pe site-ul culturainmiscare şi pe blogul lui Flavius Bunoiu.