Luni, 29 mai, în cadrul programului Școala Altfel, elevii claselor a VI-a B, însoțiți de diriginta lor, Florina Toma, și elevii clasei I A, însoțiți de învățătorul lor, Dorel Mureșan, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, au vizitat sediul Ambulanţei Oradea, de pe str. Snagovului.

 

Cu prilejul vizitei, elevilor li s-a explicat ce înseamnă o urgenţă medicală, că fiecare urgenţă este diferită și că echipajele medicale ce se deplasează la cazuri sunt formate din ambulanţier, asistent şi medic, după tipul de urgenţă.

Cum era de aşteptat, bucuria copiilor a fost „inspecţia” unei maşini de ambulanţă. Apoi, în sala de curs, elevilor li s-a arătat măsurile de resuscitare, de prim-ajutor pe manechin-adult, dar și pe copil. Fiecare elev s-a aflat în postura reală a unui „salvator” fiind ajutați de cadre medicale. Aceste proceduri, efectuate corect și rapid chiar de către persoane care nu au pregătire medicală, pot salva viața unui pacient. „Elevii au înțeles că aceste acţiuni au scopul de a furniza organelor vitale (creier şi cord) un flux minim de sânge care să permită supravieţuirea lor până la restabilirea circulaţiei spontane. Aceste manevre sunt eficiente doar dacă se încep foarte rapid, după apariţia stopului cardiac, în primele 4-5 minute, când creierul este încă viabil, şi dacă se continuă până la sosirea ajutorului medical specializat. De aici rezultă importanţa însuşirii acestor noţiuni teoretice şi practice de către populaţie, pentru ca să poată fi asigurat suportul de bază al vieţii de către orice martor, indiferent de profesia sa. Mulțumim pentru găzduire și le recomandăm și altor elevi să viziteze Serviciul Județean de Ambulanță Bihor”, ne-a declarat prof. Florina Toma.

În cadrul vizitei la Ambulanța Bihor, fiecare elev participant a primit un pliant cu informații utile atât părinților, cât și copiilor, în caz de accidente.