Muzeul Ţării Crişurilor invită publicul la noul sediu din Oradea, strada Armatei Române nr 1/A, pentru a admira o valoroasă colecţie de arme, cu exponate care aparţin Muzeului Naţional al României, dar şi muzeului orădean. Armele care provin din categoria Tezaur au aparţinut unor marcante personalităţi istorice, ca domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Iancu Jianu sau Sinan Paşa.

Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor au organizat joi, 3 august, de la ora 17.30, la sediul nou al muzeului orădean din str. Armatei Române nr.1/A, vernisajul expoziţiei Arme din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale Muzeului Ţării Crişurilor. Expoziţia prezintă publicului o selecţie semnificativă din patrimoniul celor două muzee, de arme albe şi de arme de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană. Expoziţia ilustrează aproape 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX. Dintre obiectele expuse provenite din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, multe fac parte din categoria Tezaur. Astfel, orădenii au şansa de a admira săbii care au aparţinut domnitorului Al.I.Cuza, lui Gheorghe Magheru şi Gheorghe Bibescu sau care sunt atribuite lui Sinan Paşa ori Iancu Jianu etc. Expoziţia cuprinde şi spade, pumnale, hangere, iatagane, pistoale mitraliere (Beretta, Orita), pistoale cu capse, flinte cu cremene, revolvere, ori carabine Winchester. Alături de acestea, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi piese din bogata colecţie a muzeului orădean, atât arme albe şi de foc realizate în ateliere occidentale (în special cele italiene), spade, săbii, halebarde, pistoale, cât şi arme provenite din ateliere din Imperiul Otoman, de la meşteşugarii transilvăneni şi de la cei centrali europeni. Nu în ultimul rând, expoziţia cuprinde şi echipamente militare de protecţie: armură, platoşe, cămaşă de zale, toate provenite, de asemenea, din colecţia de arme a Muzeului Ţării Crişurilor.  

Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 27 octombrie. Preţul biletelor este 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, elevi şi pensionari.