S-a făcut dreptate în cazul exploziei de la Zalău - Ani grei de închisoare pentru vinovaţi şi milioane de euro despăgubiri pentru victime
Şase din cei şapte angajaţi ai E.On Gaz Distribuţie judecaţi în urma exploziei dintr-un bloc din Zalău, din septembrie 2007, au fost condamnaţi de Judecătoria Oradea la închisoare şi, în solidar cu firma, la plata unor despăgubiri civile şi morale de peste 6 milioane euro pentru cei afectaţi, sentinţa nefiind însă definitivă. Judecătoria Oradea s-a pronunţat, ieri, în dosarul privind explozia petrecută în septembrie 2007 într-un bloc din Zalău şi soldată cu moartea a două persoane şi rănirea altor nouă, stabilind că vinovate de producerea deflagraţiei sunt organele de conducere şi de execuţie din Centrul Operaţional Zalău al E. On Gaz Distribuţie, care nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În numele legii, hotărăşte:
Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea şi preşedintele completului care a soluţionat dosarul, în absenţa celor şapte persoane trimise în judecată pentru producerea deflagraţiei şi a reprezentanţilor companiei E. On Gaz, în sala de judecată fiind prezente, însă, peste 30 de persoane din cele 73 de părţi vătămate.
Dintre cei şapte inculpaţi, unul a fost exonerat, ceilalţi şase fiind condamnaţi, după caz, la închisoare cu executare sau cu suspendare. Astfel, Ionel Petru Vâlcu a fost condamnat la o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Ovidiu Şuteu la cinci ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei. Ioan Cojan, un alt inculpat în dosar, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, iar Silviu Nerţan, Marius Hidan şi Alexandru Cosma au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendarea executării sub supraveghere. Un singur inculpat, Vasile Roman, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, a fost achitat.
Despăgubiri materiale până la ultimul leu
Judecătorii orădeni au hotărât ca, în solidar cu compania E.On Gaz Distribuţie, cei şase condamnaţi să plătească despăgubiri materiale în valoare de 449.728 de lei către Primăria Zalău, 8.374,66 de lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, 5.800,31 de lei către Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. dr. O. Fodor" Cluj şi 2.056,84 de lei către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj, care s-au ocupat de preluarea şi îngrijirea victimelor. Cei condamnaţi vor mai trebui să plătească, în solidar cu compania de gaz, tot ca despăgubiri materiale, contravaloarea celor 27 de apartamente şi a bunurilor distruse în urma exploziei, suma totală stabilită de instanţă ridicându-se la peste 3.200.000 de lei.
Peste 5 milioane euro daune morale
Tot în sarcina inculpaţilor şi a E-On Gaz cade plata despăgubirilor morale dispuse de judecători, în beneficiul celor mai afectate dintre victime, valoarea acestora depăşind 690.000 de euro, la care se adaugă două rate lunare, cu caracter viager, începând cu data de 14.09.2007, de 2500 euro, respective 500 de euro. De asemenea, judecătorii au decis ca inculpaţii şi Eon Gaz să achite tot cu titlul de daune morale, câte 100 euro, pe zi, începând de la 14 septembrie 2007 şi până la plata integrală a sumelor acordate ca despăgubiri morale pentru 36 persoane şi câte 50 Euro/zi pentru alte 27 persoane, părţi civile în dosar. Având în vedere că de la fatidica dată până în prezent au trecut deje peste 1000 de zile, cuantumul acestor daune depăşeşte 4,95 milioane euro, suma urmând să crească progresiv până în momentul achitării integrale a sumelor acordate cu titlu de despăgubiri materiale. Victimele exploziei prezente la pronunţarea sentinţei s-au arătat mulţumite de decizia completului de judecată, dar şi de faptul că procesul s-a terminat într-un termen rezonabil. "Mi-am pierdut fiul în vârstă de 20 de ani. Nu doresc nimănui să treacă prin aşa ceva. După trei ani de judecată, sentinţa primită azi (luni - n.r.) mă mulţumeşte. Justiţia din România şi-a făcut treaba aşa cum trebuia", a declarat Eugenia Sălăjan.
"În urma exploziei mi-am pierdut fiica de 14 ani şi în acelaşi timp cealaltă fetiţă a rămas cu handicap de gradul I. Am avut încredere că vom primi un răspuns favorabil, mai ales de când cazul a fost preluat de domnul judecător Cristi Danileţ", a spus Aurora Satmari, mama a două fetiţe, care a locuit într-un apartament care avea un perete comun cu locuinţa unde a avut loc deflagraţia.
Sentinţa Judecătoriei Oradea nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de zece zile de la pronunţare, cu apel, la Tribunalul Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.