Restricţie şi nu prea între Boga şi Padiş
Vineri a fost prima zi în care circulaţia între Boga şi Padiş ar fi trebuit interzisă ca urmare a demarării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Drumului Judeţean 763. Încă de la sfârşitul lunii iulie Consiliul Judeţean anunţa că restricţia va fi instituită de luni până vineri, între orele 08.00-20.00.
În această perioadă estivală, Padişul este una dintre zonele montane luate cu asalt de către turişti, iubitori ai muntelui. Vestea că, începând cu data de 6 august a.c. şi până în august anul viitor, circulaţia între Boga şi Padiş va fi interzisă în intervalul orar 08.00-20.00 nu a fost deloc una bună pentru cei care şi-au programat să îşi petreacă câteva zile de concediu în zona respectivă. Lucrările de reabilitare a drumului Sudrigiu - Pietroasa - Cabana Padiş se desfăşoară cu mare greutate în condiţiile în care mai tot timpul în această zonă plouă. Execuţia drumului judeţean a fost adjudecată de asocierea SC MBS Group Turda, Asfalrom Satu Mare şi Nemzetkozi Betonut Kft. Budapesta, care a subcontractat însă lucrarea altor firme de construcţie. Valoarea lucrării este de 76.883.313,56 lei, din care 55.718.478,94 lei prin Programul Operaţional Regional şi 7.407.659,05 lei de la bugetul naţional. Contribuţia CJ Bihor este de 2%. Proiectul presupune reabilitarea celor 28,5 km de drum judeţean, până în prezent fiind executate lucrări pe porţiuni mici. Lucrările au început pe tronsonul Sudrigiu - Pietroasa, unde s-au făcut casetări, lărgiri de drum, şanţuri, iar acum se lucrează la tronsonul Boga - Padiş. În urma demarării acestor lucrări, turiştii care ajung pe acest traseu sunt nevoiţi să parcurgă drumul, care în mod normal nu ar dura ceva mai mult de o oră, în trei sau chiar patru ore. Cu toate că în comunicatul emis de Consiliul Judeţean era specificat faptul că accesul autoturismelor pe tronsonul aflat în lucru va fi interzis de dimineaţa până seara, acest lucru nu se respectă întocmai. Utilajele lucrează, însă, odată ce drumul se eliberează ca urmare a dinamitărilor ori a săpăturilor ce se fac, nimeni nu îi poate opri pe turişti să urce. Aceştia o fac pe propria răspundere. "Noi ne ocupăm de amenajarea drumului. În mod normal circulaţia este închisă, dar dacă şoferii nu înţeleg acest lucru şi aleg să urce la munte în timpul programului de lucru, noi nu îi putem opri", ne-a declarat unul dintre muncitori. Chiar dacă au de parcurs trei sau patru ore, fiind opriţi de blocajele utilajelor care lucrează, turiştii îşi asumă responsabilitatea atunci când aleg să urce pe drumul aflat în lucru. "Drumul nu este închis din punct de vedere al pericolului, el este practicabil. S-a închis mai mult pentru a nu încurca activitatea celor care lucrează la reabilitarea lui. Dacă muncitorii eliberează drumul, înseamnă că turiştii tot trece", ne-a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor. După ora 20.00 şi în fiecare week-end accesul pe sectorul de drum menţionat este permis.
În toată această perioadă, lucrări de reabilitare se execută şi pe drumul Răchiţele - Prislop - Ic Ponor, astfel că şi aici circulaţia se desfăşoară cu dificultate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.