Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Asociația Filantropia Oradea și Asociația Unanimis organizează sâmbătă, 1 iulie 2017, cea de-a V-a ediție a evenimentului „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Drumul Bisericilor de lemn”.

 

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Drumul Bisericilor de lemn” presupune organizarea unei ture pe bicicletă, pe un traseu în circuit care străbate drumurile județene DJ764D, 108l și DC 175.

„Ca o noutate, la această ediție vor fi îmbinate mai multe activități, pe lângă cicloturism, degustare de produse tradiționale și elementele culturale, este inclusă și activitatea de drumeție”, anunță Gabriel Bonaciu, consultant în management și turism în cadrul Agenției de Management al Destinației Bihor. În comuna Bratca se poate ajunge cu mașina personală sau cu trenul care pleacă din Gara Oradea la ora 7.30, iar întoarcerea se poate face cu trenul care pleacă din Gara Bratca la ora 16.54.

Pentru a evita aglomerația, organizatorii evenimentului recomandă celor care vor călători cu trenul să își cumpere atât biletul personal, cât și cel pentru bicicletă cu o zi înainte de eveniment și să folosească ultimul vagon al garniturilor de tren atât la plecare, cât și la întoarcere. Traseul parcurs va fi următorul: Primăria comunei Bratca, Centrul Cultural din Bratca, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” Beznea, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Valea Crișului, sat Lorău - Cascada Boiului - sat Lorău - Centrul de Informare Turistică Bratca, Primăria Bratca. Grupul de bicicliști va fi coordonat pe tot parcursul traseului și va fi însoțit de o mașină de asistență tehnică. Organizatorii recomandă participanților și în special persoanelor sub 14 ani să fie însoțite de cel puțin un părinte care să le supravegheze (sau cel puțin o rudă), iar persoanele peste 14 ani să dețină asupra lor un act de identitate.

Este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, doar în cazul în care vehiculul are montat în fața sau în spate un suport special. Traseul propus de această dată străbate o parte din aria protejată din Situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului. Situl are o suprafață de 38.813 ha și se întinde în proporție de 99% pe teritoriul județului Bihor și de 1% pe teritoriul județului Cluj. Situl înglobează categorii de terenuri de folosință privată, de stat, arii naturale protejate de interes național și local.

„Recomandăm tuturor turiștilor să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu lase ambalaje de la produse în aceste zone. Să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există, îi sfătuim să le transporte până acasă”, mai spune Gabriel Bonaciu.

Organizatorii acestui eveniment sunt Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Asociația Unanimis și Asociația Filantropia Oradea, iar parteneri sunt Primăria comunei Bratca, Centrul de Informare Turistică Bratca, IPJ Bihor - Serviciul Rutier, CFR Călători Regionala Cluj și CAPDD Bihor.