Purimul, sărbătoarea bucuriei la evrei
Reprezentanţii cultului mozaic din Oradea s-au reunit, joi seara, la Sinagoga de pe str. Mihai Viteazu nr. 4, pentru a participa la serviciul religios oficiat cu ocazia sărbătorii de Purim 5768, când s-a citit cartea Esterei, după care formaţia corală "Gyuri Vilan" a prezentat un scurt program artistic cuprinzând cântece specifice. În final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o gustare cu prăjituri tradiţionale.
"În această zi, serbăm o minune care, în decursul istoriei, a salvat poporul evreu din faţa duşmanilor. Asemenea minuni se pot repeta şi astăzi, prin realizarea păcii şi properităţii, a înţelegerii şi colaborării frăţeşti între toate popoarele lumii", ne-a declarat Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii evreieşti din Oradea. Serviciul religios a fost oficiat de către Schwartz Gherson, care a împlinit, nu demult, venerabila vârstă de 95 de ani, iar cartea Esterei a fost citită de către Freund Lazăr, secretarul comunităţii evreieşti. La eveniment au luat parte oficialităţi locale, precum şi reprezentanţi ai altor confesiuni.
Purimul este cea mai veselă sărbătoare din calendarul iudaic şi reprezintă bucuria pentru eliberarea providenţială a evreilor ameninţaţi cu exterminarea în timpul dominaţiei Imperiului Persan. Denumirea de Purim provine de la zaruri, cele care determinaseră data masacrului pregătit de Haman, zădărnicit prin eforturile lui Mordehai şi Ester. În tradiţia evreiască, la această sărbătoare se obişnuieşte să se ofere cadouri simbolice între cei apropiaţi şi daruri substanţiale celor săraci. La masa de Purim, se servesc prăjiturele de diferite forme, pentru a se stârni hazul pe seama lui Haman.
În prezent, comunitatea evreiască din România numără aproximativ 10.000 membri, dintre care 700 sunt în Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.