Proiectele strategice în care judeţul Bihor este partener vor primi finanţare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria. Este vorba de proiectul pe Sănătate în valoare de aproximativ 9,5 milioane euro, din care 8,6 milioane euro pentru investiţii în judeţul Bihor, respectiv de cele două proiecte pe Cultură în care Debreţin este lider de proiect, dar care vor aduce investiţii de aproximativ 4 milioane euro în Bihor.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că proiectul strategic pe Sănătate depus de judeţul Bihor în cadrul programului Interreg Ro-Hu va primi finanţarea de 9,47 milioane euro inclusiv TVA. El a menţionat că „Proiectul integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale în situaţii de urgenţă” are nouă parteneri: CJ Bihor - lider de proiect, Consiliul Local Berettyoujfalu - prin Spitalul din localitate, municipiul Oradea - prin cele două spitale, municipiile Marghita, Salonta şi Beiuş şi oraşul Aleşd - prin spitalele din aceste localităţi, Universitatea din Oradea - prin Facultatea de Medicină şi Farmacie, precum şi Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor. Defalcat, din cele 9,47 milioane euro, Spitalul din Berettyoujfalu va primi 873.000 euro, Salvamont - 753.000 euro, spitalele din Marghita, Salonta, Beiuş şi Aleşd, câte 270.000 euro, Universitatea din Oradea - 1,46 milioane euro, iar municipiul Oradea - aproximativ 5,2 milioane euro.

„În România, este mai mare nevoie de resurse financiare pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar. În schimb, noi, în Ungaria, am pus un accent mai mare pe Cultură”, a menţionat preşedintele CJ Hajdu-Bihar, Pajna Zoltan.

Mai exact, prin proiectul depus de CJ Bihor, se doreşte construirea a două centre medicale de urgenţă în zona montană - la Stâna de Vale şi la Padiş - şi implementarea unui sistem de telemedicină, prin intermediul căruia aceste centre, dar şi spitalele din Marghita, Salonta, Beiuş şi Aleşd vor fi conectate de Spitalul Judeţean din Oradea, pentru o mai rapidă diagnosticare şi stabilire a modului de intervenţie. Totodată, Centrul Oncologic din Oradea va fi dotat cu echipamente de diagnosticare şi tratament, iar spitalele din judeţ vor primi aparate de radiologie şi ecografie. Tot în proiect este prevăzută înfiinţarea, la Facultatea de Medicină din Oradea, a unui centru de formare continuă de abilităţi practice. Potrivit medicului Adrian Maghiar, decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, în acest centru personalul medical din Oradea va putea să se perfecţioneze în tehnici de medicină minim invazivă folosind modele virtuale. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a menţionat că de achiziţiile de echipamente pentru toate spitalele bihorene din proiect se va ocupa managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, iar şeful UPU, Hadrian Borcea, se va ocupa de sistemul de telemedicină. Pasztor a mai afirmat că în acest proiect sunt „două puncte sensibile” - clădirile de la Padiş şi Stâna de Vale, a căror construcţie ar putea ridica multe probleme de birocraţie. „Sper că cele două construcţii vor fi gata până la finalul anului 2020, dacă nu, în 2021. În ceea ce priveşte achiziţiile de echipamente, eu spun că în doi ani se pot face”, a afirmat Pasztor.

Proiectele culturale

Tot ieri, preşedintele CJ Bihor a anunţat că vor primi finanţare şi cele două proiecte culturale în care judeţul este partener. Primul dintre proiecte, Incubator Cultural Româno-Maghiar pentru Arte Interpretative, are un buget de 7,43 milioane euro, iar partenerul bihorean al Primăriei Debrețin și al Teatrului Csokonai din Debrețin este Teatrul Oradea. Acesta din urmă ar beneficia de reconstrucția și modernizarea scenei, care va deveni rotativă. De asemenea, va fi modernizat sistemul audio şi de iluminat şi vor fi cumpărate două autobuze noi, câte unul pentru cele două teatre din subordinea CJ Bihor. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 970.393 euro. Celălalt proiect se intitulează Centru Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Cultural și Natural și are un buget estimat la valoarea de 9,930 milioane euro. În cazul acestuia, alături de Primăria Debrețin și Teatrul Csokonai, parteneri bihoreni vor fi două instituții culturale. Pe de o parte, Muzeul Țării Crișurilor ar urma să realizeze investiții în clădirea de pe str. Armatei Române nr. 1/A, corp A, pentru secțiile de Artă și Etnografie de la etajele 2 și 3, valoarea estimată a proiectului fiind de 2,767 milioane euro. De cealaltă parte, revista de cultură Várad ar urma să realizeze un Centru cultural multifuncțional, proiectul acesteia având un buget estimat la 673.895 euro.