Programul "Rabla" a fost "lustruit" de un orădean
Începând din ianuarie 2010, programul Rabla va permite casarea a maxim trei autoturisme pentru un client, urmând ca, în schimbul fiecărei maşini predate, posesorul să primească un voucher, transmisibil. Legea care modifică prevederile în domeniu a apărut în luna noiembrie 2009, după ce un orădean a transmis premierului un memoriu cuprinzând câteva propuneri prin care programul să fie extins şi la posesorii de autovehicule vechi care nu îşi pot achiziţiona altele noi. Drept urmare, de anul viitor, românii care vor să scape de maşina veche pot să facă acest lucru fără să fie obligaţi să îşi cumpere una nouă.
În toamna anului 2008, orădeanul Gheorghe Copos şi-a achiziţionat un autoturism Dacia, încercând în acelaşi timp să îşi predea, prin programul "Rabla", maşina veche pe care o deţinea, fabricată în anul 1992. "Am aflat că pentru acest tip de autoturism nu este valabil programul. Ulterior, am constatat că programul se aplică şi pentru astfel de maşini, aşa că am solicitat să predau maşina, retroactiv. Nu s-a putut, iar eu am rămas şi cu Dacia veche", spune orădeanul.
Anul acesta, în luna august, a decis să încerce să schimbe situaţia, transmiţând un memoriu primului-ministru. "Prin actualul program sunt ajutaţi doar cei care vor să îşi cumpere o maşină nouă. Eu unul, care sunt păţit, vă fac o propunere constructivă privind extinderea programului şi la persoanele deţinătoare de maşini vechi care nu îşi pot cumpăra una nouă sau care sunt în etate şi starea de sănătate nu le mai permite achiziţionarea sau utilizarea unei maşini vechi", se arată în memoriul trimis de Gheorghe Copos. Propunerile lui au ajuns ulterior la Ministerul Mediului, iar două luni mai târziu apărea Legea nr. 329/5.11.2009, care modifică programul de stimulare a reînnoirii parcului auto. Potrivit acesteia, proprietarii unor autoturisme mai vechi de zece ani sau urmaşii acestora pot să predea maşinile spre casare, fără să mai fie obligaţi să îşi cumpere altele noi. Pentru fiecare rablă predată, românii vor obţine un voucher şi îşi vor putea achiziţiona o maşină nouă cu până la trei prime de casare cumulabile, în cazul în care vor casa trei automobile, astfel ajungându-se la o reducere considerabilă de până la 2.700 euro. Voucherele primite în urma predării maşinilor sunt transmibisile. Posesorul unui automobil vechi casat are astfel posibilitatea de a vinde voucherul, dar şi de a achiziţiona încă două vouchere pentru a beneficia de reducerea maximă posibilă în cadrul programului. Prima de casare îşi va păstra valoarea din 2009, respectiv 3.800 de lei. Lista cu centrele de colectare autorizate urmează să fie făcută publică până la sfârşitul acestui an.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.