Începând de joi, 24 iulie, proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se susţine în sistem informatic, fiind instalate 10 staţii de examinare. În prima zi, din 156 de persoane examinate pe calculator, doar 39 au obţinut punctajul necesar pentru a fi admişi.

Prefectul Mircea Ghitea a anunţat că Bihorul este al şaptelea judeţ în care este implementat sistemul electronic de examinare. "Prin introducerea acestui sistem ne propunem asigurarea transparenţei procedurii de examinare, eliminarea tuturor suspiciunilor cu privire la colaborarea dintre candidat şi examinator, precum şi oferirea unei baze de analiză cu privire la actualitatea testelor, calitatea pregătirii candidaţilor şi exigenţa examinatorilor la proba practică", a declarat prefectul de Bihor. De asemenea, acesta a precizat că trimestrial vor fi afişate pe site-ul Instituţiei Prefectului, rezultatele obţinute de elevii şcolilor de şoferi din judeţ, pentru ca viitorii candidaţi la obţinerea permisului de conducere auto să poată să-şi aleagă şcoala care obţine cele mai bune rezultate. Şeful serviciului public comunitar de permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, Alexandru Laza, a precizat că examinarea se face utilizând aplicaţia de tipul "touch screen" (atingerea cu degetul a ecranului). Pentru categoria A sunt 20 de întrebări, care trebuie soluţionate în maximum 20 minute, pentru categoriile B, C, D sunt 26 de întrebări, soluţionate în 30 de minute, iar pentru categoria E, 11 întrebări, soluţionate în maximum 15 minute. Fiecare întrebare conţine trei variante de răspunsuri, excluzându-se posibilitatea ca niciunul dintre răspunsuri să nu fie adevărat. Concurenţii pot amâna răspunsul la o întrebare sau pot modifica răspunsul înainte de a-l trimite. Laza a precizat că un candidat poate fi respins dacă răspunde greşit la mai mult de patru întrebări la chestionarul pentru categoriile B,C sau D, la mai mult trei întrebări la chestionarul pentru grupa A sau la mai mult de două întrebări la chestionarul pentru categoria E. De asemenea, sunt declaraţi respinşi candidaţii care au părăsit sala de examen înainte de finalizarea testului, indiferent de motiv. Continuarea examenului este întreruptă în caz de fraudă, eroare cod de bare sau dacă staţia este defectă. Orice întrerupere din motive tehnice conduce la reluarea testului. Staţiile de lucru sunt dotate cu camere web, care fac trei capturi de imagine cu fiecare candidat. Aceste imagini vor fi comparate cu cele luate la programarea pentru examen şi cu copiile de pe cartea de identitate pentru a se elimina eventualele înlocuiri de persoană. Alexandru Laza a anunţat că programările se fac doar pentru proba practică, dată până la care candidatul trebuie să susţină proba teoretică.

Cei respinşi se pot programa din nou la examen după cel puţin 15 zile, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor. Programările se fac la sediul serviciului de înmatriculări şi permise, de pe strada Dunării nr. 2, de luni până joi între orele 8.00 şi 16.00, iar vinerea între orele 8.00 şi 12.00.