De mai bine de doi ani, judeţul Bihor este recunoscut pentru numărul mare al donatorilor de organe, care salvează zeci de vieţi din întreaga ţară. Dacă în urmă cu aproximativ o lună, la Oradea, a avut loc prima prelevare de organe din acest an, luni noaptea, la Spitalul Clinic Judeţean, s-a desfăşurat în premieră o prelevare de grefe de piele, intervenţie care a durat mai bine de şase ore.

 

Bihorenii dau dovadă de tot mai multă înţelegere şi simţ civic când vine vorba de salvarea altor vieţi omeneşti. Pentru o familie din Oradea tragedia a început sâmbăta trecută, când una din persoanele dragi a suferit o ruptură de anevrism. Potrivit dr. Florin Bodog, managerul Spitalului Clinic Judeţean, pacienta în vârstă de 40 de ani a ajuns la spital în stare gravă, dar, în pofida eforturilor medicilor, aceasta nu a mai putut fi salvată, astfel că au demarat protocolul impus în astfel de cazuri pentru stabilirea morţii cerebrale. Deşi durerea pierderii unei persoane dragi este inimaginabilă, familia orădencei a semnat acordul de prelevare a organelor. Operaţia a început luni, puţin după miezul nopţii, şi s-a finalizat şase ore mai târziu. Prelevarea de organe a fost efectuată de echipe mixte de medici, o parte de la Târgu Mureş, conduşi de dr. Mihaela Opriş, alături de experţi de la Bucureşti, coordonaţi de dr. Radu Zamfir, de la Cluj, conduşi de dr. Silviu Moga, şi medicii orădeni dr. Florin Bodog, dr. Khaled Bulbul şi coordonatorul pe judeţ al Programului Naţional de Transplant, dr. Carmen Pantiş. "S-au prelevat cordul, rinichii, corneea, ficatul şi, în premieră pentru Oradea, pielea. Operaţia a decurs normal, iar organele prelevate au fost duse în siguranţă de medicii care au participat la intervenţie, pentru a fi transplantate altor persoane de pe listele de aşteptare", a precizat managerul unităţii sanitare. Astfel, cordul a ajuns la Târgu Mureş, ficatul, corneea şi pielea, la Bucureşti, iar rinichii pacientei au fost transportaţi la Cluj.

 

Până în prezent, Spitalul Clinic Judeţean are la activ două prelevări de cord şi una de piele, pe lângă cele de rinichi, cornee sau ficat. Echipajul medical care a efectuat aceste proceduri medicale a ţinut să îşi manifeste aprecierea şi stima faţă de generozitatea tuturor familiilor îndurerate.