Prefectura Bihor a trimis ieri o adresă municipalităţii orădene prin care solicită abrogarea Hotărârii Consiliului Local 909 din decembrie 2013 privind activitatea de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, în care se aproba parteneriatul dintre Poliţia Locală şi firma Romprest. Prefectul Claudiu Pop a precizat că, în baza parteneriatului, poliţiştii locali fac presiuni asupra firmelor şi persoanelor fizice pentru a încheia contracte cu Romprest.

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, prefectul Claudiu Pop a anunţat că juriştii Prefecturii au decis să retrimită Consiliului Local Oradea Hotărârea 909 din decembrie 2013 pentru a fi abrogată în proxima şedinţă. Claudiu Pop a menţionat că nu contractul încheiat de municipalitatea orădeană cu firma Romprest prin care aceasta devine operator unic în municipiul Oradea pentru activităţile de deratizare, dezinfecţie şi deratizare este problema, ci faptul că, în baza unui parteneriat încheiat între Poliţia Locală şi firmă, pliţiştii locali fac presiuni asupra agenţilor economici şi persoanelor fizice să încheie contracte cu Romprest. Pop a semnalat câteva "paragrafe delicate" din parteneriatul încheiat între cele două părţi.

"Paragraful 4.5.1. din contractul de parteneriat spune că partenerul, adică Poliţia Locală, va folosi toate mijloacele coercitive de uzanţă îndreptate către utilizatorii persoane fizice şi persoane juridice de drept public şi privat de pe raza municipiului Oradea, iar colegii jurişti au spus că acest lucru nu este oportun şi nu respectă cadrul legal", a declarat prefectul de Bihor. Acesta a mai remarcat faptul că poliţiştii trebuie să ajute firma Romprest să încheie în jur de 12 contracte pe zi, 2.000 de contracte pe an.

Potrivit prefectului, firma ar trebui să se preocupe de încheierea contractelor, nu poliţiştii. "Căutarea de clienți și contractarea de servicii este apanajul firmelor. Poliţia Locală nu deserveşte o firmă privată", susţine Claudiu Pop, adăugând că poliţiştii ar fi trebuit doar să amendeze firmele şi orădenii care refuză să încheie contractele cu Romprest, nu să pună presiune asupra acestora. "S-a încheiat un parteneriat în care Poliţia Locală face o activitate a unei societăţi comerciale", a justificat prefectul decizia de a cere CLO abrogarea hotărârii prin care a fost aprobat parteneriatul. La rândul său, şefa juriştilor din Instituţia Prefectului, Alice Lupeș, a menţionat că au fost primite peste 20 de reclamaţii (prin telefon sau în audienţe) din partea orădenilor, persoane fizice sau juridice, care reclamau presiunile făcute asupra lor de poliţiştii locali. "Una e să amendezi pe cineva pentru că nu respectă o lege, alta e să pui presiune, să forțezi oamenii și firmele să încheie un contract", susţine Alice Lupeş.  Prefectura solicită Consiliului Local Oradea să abroge HCL 909/2013 în prima şedinţă, în caz contrar va ataca hotătârea în contencios administrativ.