Popeşti - Peste 200 de artişti la "Varietăţi bihorene"
Duminică, 27 martie, într-o atmosferă sărbătorească, la Popeşti, în sala de festivităţi a Grupului Şcolar Industrial, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Festivalului-concurs "Varietăţi bihorene". Cu acest prilej, şi-au dat concursul formaţii artistice şi interpreţi individuali din localităţile: Almaşu Mic, Derna, Cuzap, Petreu, Budoi, Suplacu de Barcău, Valea Cerului, Borumlaca, Chiribiş, Marghita şi Popeşti, reunind peste 200 de artişti români, germani şi slovaci de pe Valea Barcăului şi a Bistrei.
Juriul a avut deosebita sarcină de a-i alege pe cei mai buni dintre cei mai buni. Astfel, la secţiunea formaţii de jocuri populare româneşti, locul I a fost ocupat de formaţia din Derna, locul II, de formaţiile din Cuzap şi Borumlaca, iar locul III, de cele din Popeşti şi Marghita. De asemenea, ansamblurile folclorice slovace "Lipka", din Budoi, şi "Cerovina", din Valea Cerului, au ocupat locul I. Totodată, formaţia "Curcubeu" a Forumului Democrat German din Petreu a ocupat locul I cu dansuri germane. Nici copilaşii din Almaşu Mic nu s-au lăsat mai prejos ocupând locul II în concurs. Grupul vocal de muzică populară din Derna a fost de asemenea la înălţime, la fel ca şi dansatorii din localitate, ocupând locul I. Dansul modern al FDG Petreu a fost răsplătit cu locul III, iar trupa de breakdance din Chiribiş, cu locul I. Trupa de teatru nescris din Cuzap a prezentat în cadrul festivalului un colaj literar-muzical obţinând locul III, iar sceneta "Ioane şi Măria", a trupei din Almaşu Mic, a ocupat locul I. De asemenea, locul I la solişti vocali de muzică populară a revenit Marghitei, prin soliştii Sergiu Chirce, Andrea Puşcaş şi Larisa Contraş. Totodată, Delia Curtui, care a concurat atât pentru Derna, cât şi pentru Grupul Şcolar Industrial Popeşti, a ocupat locul II. Locul III a revenit soliştilor vocali Silviu Buştea şi Carmen Lingurar de la Suplacu de Barcău, iar locul II la solişti vocali de muzică populară - copii a revenit solistului Răzvan Mandra din Almaşu Mic. Suplacu de Barcău a mai primit un loc întâi prin solistul instrumentist la vioară cu goarnă Ghiţă Raţ. Dansul sportiv a fost reprezentat de două perechi din Popeşti - Raluca Bandi şi Robert Venţe, respectiv de Denisa Silaghi şi George Jolţea, ambele perechi situâdu-se pe locul III. Localitatea gazdă, Popeşti, a fost foarte bine reprezentată şi de soliştii de muzică uşoară, ocupanţi ai locului I -copii: Elena Baciu, Denisa Silaghi, Ioana Ardelean, Alexandra Sălăjean şi Mirabela Vacslavic, locul III revenind elevei Maria Filipescu. De asemenea, locul II la solişti instrumentişti a fost ocupat de Dalia Moisa, la orgă, iar formaţia de mandoline, condusă de înv. Vasile Bejan, a ocupat locul I. Juriul a fost format din specialiştii CJCPCT Bihor - prof. Corneliu Buciuman, prof. Miron Blaga, prof. Aurel Moţ şi prof. Florea Crişu, alături de solista de muzică populară Ioana Urs, de primarii Victor Filip şi Adrian Maga, din localităţile Derna şi Popeşti, şi de preotul paroh din Popeşti - Baciu Borz Petru. În cadrul evenimentului a avut loc şi o festivitate de înmânare a unor diplome de excelenţă pentru oamenii de cultură din această zonă care s-au implicat de-alungul anilor în păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare autentice.
La buna organizare şi desfăşurare a festivalului au contribuit: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Consiliul local Popeşti, Grupul Şcolar Indistrial Popeşti, prin directorul Ioan Giarca, şi Primăria Popeşti, în frunte cu primarul Adrian Maga.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.