Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că numărul focarelor de pestă porcină africană în judeţul Bihor a ajuns la 27, înregistrate în 10 localităţi într-un fond de vânătoare. În total, au fost sacrificaţi 261 de porci.

„În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 27 de focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 26 la porcii domestici și unul la mistreț”, a anunţat vineri, 10 august, DSVSA Bihor.  

Focarele au fost diagnosticate pe raza următoarelor localități: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânnicolau de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – „Fond vânătoare 9 Cubulcut”.

„Prin focar de PPA se înțelege evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate, fiind afectați în total 261 de porci”, menţionează DSVSA Bihor.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

„În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, pentru controlul și stingerea focarelor de PPA, prin Ordin al Prefectului Județului Bihor, s-a dispus, începând cu data de 9 august, aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale/fermele din satul Abrămuț – comuna Abrămuț, satul Albiș – comuna Buduslău și satul Olosig, din orașul Săcueni. Îi asigurăm pe toți proprietarii animalelor ucise că vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018”, se precizează în comunicatul de presă al DSVSA Bihor. Instituţia cere sprijin şi înţelegere din partea cetăţenilor şi a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 

Informaţii şi speculaţii

Pe de altă parte, de la nivel central se arată că situația creată de criza pestei porcine africane este gestionată astfel în cât nu pot fi favorizate firme, ferme sau persoane, a declarat Geronimo Brănescu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor - ANSVSA.

Potrivit oficialului, speculațiile potrivit cărora anumite ferme ar fi beneficiat de unele informații preferențiale nu își au rostul, cu atât mai mult cu cât reprezentanții tuturor entităților implicate au primit sub semnătură informări. De asemenea, este exclusă speculația potrivit căreia unele firme furnizoare de antidoturi ar putea profita de noua criză epizootică, neexistând deocamdată antidoturi.

„Într-o astfel de boală, pesta porcină africană, nu există profilaxie specifică și nu există tratament. Și atunci se utilizează numai o profilaxie generală, se utilizează doar dezinfecția. Iar dezinfectanții pot fi achiziționați numai în condiții legale. Autoritatea centrală (ANSVSA –n.r.) nu achiziționează dezinfectanți, ci numai Direcțiile Sanitare Veterinare (DSV) județene, care au personalitate juridică, au obligația legală să achiziționeze, în condițiile legii, astfel de dezinfectanți”, a precizat Geronimo Brănescu.

Cât despre „informații preferențiale” de care ar fi beneficiat unele ferme la declanșarea crizei, oficialul a menționat că din 2016-2017 până în prezent „am avut peste 500 de instruiri și informări ale tuturor entităților implicate - indiferent că vorbim despre agenți economici, vânători, asociații de vânătoare - la fiecare DSV județeană. Au luat la cunoștință cu toții despre pericolul apropierii pestei porcine africane. De asemenea, au fost informări cu privire la ridicarea nivelului de biosecuritate în exploatațiile profesionale, tocmai în vederea evitării ridicării la maximum a riscului de contaminare în interiorul exploatațiilor”.

„Fiecare fermă și-a asigurat managementul după cum a considerat. Dacă au fost sub presiunea apariției acestei boli în județele riverane, am avut cazuri care și-au redus efectivele de porci și lucrurile au avut o anumită dinamică. În mod ferm afirm că toți au fost informați, sub semnătură, ca să nu existe interpretări că nu s-au uitat la televizor sau că n-au citit nu-știu-ce publicație. În permanență a fost actualizată informația, au fost puși la curent atât cu evoluția bolii, cât și cu nivelul de biosecuritate pe care trebuie să-l îndeplinească pentru a evita introducerea acestei boli în exploatație”, a mai spus oficialul.