DSVSA Bihor a anunţat că, în perioada 6 mai - 15 iunie, în județul Bihor au fost diagnosticate, la porcii domestici, 12 noi focare de pestă porcină africană în localitățile Săcueni, Ciocaia și Olosig (aparținând de orașul Săcuieni) și localitatea Inand (comuna Cefa).

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitar veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, în urma activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 13 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Cheriu și Alparea (comuna Oşorhei), Cordău și Rontău (comuna Sânmartin), Alparea (comuna Oşorhei), Calea Mare (comuna Lăzăreni), Sfârnaș (comuna Sâniob), Ceica (comuna Ceica), Dumbrăvița (comuna Holod), Sărand (comuna Copăcel) și Mierlău (Hidișelul de Sus).

„Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 21, diagnosticate în opt localități. În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un caz nou, în fondul de vânătoare FV65 Văratec - fond nou afectat, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA este în prezent de 19”, a menţionat directorul DSVSA Bihor, Remus Ovidiu Moţoc.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat. Potrivit DSVSA, numărul de localități afectate s-a redus în decurs de două săptămâni la jumătate, în timp ce numărul de focare active a rămas relativ constant, cu o incidență crescută a focarelor noi în zona de nord-vest a județului.