Muzeul Pompierilor Bihoreni a fost deschis vizitatorilor pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, duminică, 28 februarie, în intervalul orar 10.00-14.00. Muzeul a fost deschis în cinstea sărbătoririi a 88 de ani de la legiferarea Protecției Civile în România.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a sărbătorit în data de 28 februarie 88 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”.
Cu acest prilej, duminică, 28 februarie, în intervalul orar 10.00-14.00, Muzeul Pompierilor Militari Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57, Oradea, a fost deschis publicului, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii infectării cu noul coronavirus. Muzeul pompierilor bihoreni a  fost inaugurat în urmă cu mai mult de 21 de ani, de Sf. Nicolae, în data de 6 decembrie 1999, la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea. Reamenajat pe parcursul anului 2018, muzeul a fost prezentat publicului, sub noua înfățișare, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei - principalul aliat al pompierilor în lupta cu flăcările, de atunci, până la debutul pandemiei, fiind deschis persoanelor interesate, în prima zi de vineri a fiecărei luni, între orele 10.00 -13.00.  Astfel, vizitatorii care au trecut pragul muzeului au pășit în universul celor 122 de exponate, obiecte emblematice pentru tradiția pompierilor bihoreni și mărturii ale devotamentului reprezentanților acestei arme nobile, puse în slujba vieții: steaguri, torțe, căști de pompier, plachete, reviste, țevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmare populație, modele de stingătoare, detectoare de substanțe toxice de luptă, măști contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecție (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice și alte echipamente și accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului. Periplul vizitatorilor prin istoria pompierilor bihoreni se întinde pe o perioadă de 150 de ani, cel mai vechi obiect expus în Muzeul sau Sala de Tradiții a Pompierilor Bihoreni, fiind Steagul comemorativ de la 1868 al Formației de Pompieri Săcueni, iar cel mai recent, Albumul Ilustrat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență 2018.