Pentru minerii de la Băiţa, Sărbătorile vin cu buzunarele goale
Sărbătoarea Paştelui nu-i găseşte prea fericiţi pe ortacii de la Mina de la Băiţă, care nu şi-au văzut salariile din luna februarie, când, în urma unor proteste, au reuşit să-şi sensibilizeze angajatorii să le ofere restanţele de pe lunile decembrie şi ianuarie. Situaţia minerilor rămâne dificilă, iar liderii lor spun că intenţionează ca, zilele următoare, să intre în greva foamei sau să se blocheze din nou în subteran.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri la Prefectura Bihor, liderul de sindicat de la S.C. Mineral Mining, Alexandru Iştoc, a ţinut să informeze opinia publică cu privire la situaţia mai mult decât dificilă în care se găsesc cei 170 de angajaţi de la exploatarea minieră din Băiţa, care nu şi-au mai încasat bani din 26 februarie, când li s-au achitat doar restanţele financiare din lunile decembrie şi ianuarie. Minerii spun că nu s-au mai confrunat cu o asemenea situaţie dificilă niciodată, iar de Sfintele Paşti se văd în situaţia de a nu avea ce pune pe masă. Minerii îl acuză de altfel pe administratorul firmei, suedezul Per Goran Carlsson, că nu vine să discute personal cu ei şi să spună ce are de gând să facă pe viitor cu societatea pe care o administrează, spunând mereu că este în negocieri cu diverşi posibili investitori din străinătate. "Noi ne-am săturat să fim în permanenţă minţiţi şi amăgiţi că ne vom vedea salariile, de la o lună la alta. Avem familii de întreţinut, rate la bănci. Suntem într-o situaţie cât se poate de disperată", a precizat Iştoc. Din cei 172 de angajaţi ai minei, 119 au fost trimişi încă de la începutul lunii martie în şomaj tehnic, dar nu şi-au primit drepturile salariale. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cei care alcătuiesc personalul care asigură serviciile de întreţinere a minei şi care, deşi merg zi de zi la muncă, nu şi-au văzut nici ei drepturile salarile. "Firma ne datorează salariile neplătite pe februarie şi pe câteva zile din martie. În total, aproximativ 150.000 de euro", a completat Iştoc. În cazul în care personalul care asigură serviciile de funcţionare a minei nu se mai prezintă la muncă, ar putea apărea situaţii neplăcute, care să afecteze localităţile din apropiere, respectiv Nucet şi Fânaţe, dar şi riscul inundării exploatării miniere, care ar face aproape imposibilă repunerea ei în funcţiune. Cât priveşte intervenţia autorităţilor în rezolvarea problemei, Iştoc se declară nemulţumit de atitudinea celor de la nivel naţional, care nu au făcut mai nimic pentru rezolvarea stării de fapt a lucrurilor.
De partea cealaltă, Dorel Jude, directorul S.C. Mineral Mining, speră ca situaţia plăţii drepturilor salariale să se rezolve cât mai repede, mai ales că negocierile dintre administratorul suedez şi un potenţial investitor sunt într-o fază avansată.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.