Nu e de mirare că farmaciştii au înregistrat, începând cu anul 2009, o creştere semnificativă la consumul de medicamente. Mai mult de 500.000 de cazuri de îmbolnăviri au fost înregistrate pe parcursul anului trecut. Cei mai mulţi pacienţi, 275.310, au suferit boli ale aparatului respirator şi aproximativ 40.000 au necesitat tratament împotriva afecţiunilor de natură digestivă. Pe lângă acestea, principalele cauze medicale care au dus la decesul a peste 5.000 de bihoreni rămân în continuare tumorile maligne şi complicaţiile aparatului circulator.

 

Nu e de mirare că farmaciştii au înregistrat, începând cu anul 2009, o creştere semnificativă la consumul de medicamente. Astfel, într-o singură lună, pacienţii au cumpărat tratamente farmaceutice în valoare de peste 9.000.000 de lei. Acest fenomen este motivat şi de numărul cazurilor de îmbolnăviri înregistrate de medicii bihoreni pe tot parcursul anului precedent. Nici mai mult, nici mai puţin de 515.410 persoane au suferit diverse afecţiuni, unele mai grave, altele mai puţin, dar pentru care au necesitat îngrijiri medicale. Dacă cei mai mulţi bihoreni au suferit de afecţiuni ale căilor respiratorii, urmaţi, ca număr, de persoanele cu boli ale aparatului digestiv, cei mai puţini, 23.110, au fost trataţi medical pentru bolile infecţioase şi parazitare. Spre deosebire de cazurile noi de TBC luate în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor în ultimii ani, în 2009, s-a observat o uşoară scădere a lor, fiind înregistrate 437 de îmbolnăviri. Cu toate acestea, afecţiunea a cauzat 29 de decese, plasându-se printre principalele cauze medicale care au fost fatale anumitor pacienţi. Tot anul trecut, inspectorii sanitari au înregistrat 1.940 de cazuri noi de tumori, aproape 20.000 de îmbolnăviri ale aparatului circulator şi 8.705 bihoreni au suferit accidente sau au fost otrăviţi.

 

Din nefericire, afecţiunile maligne şi afecţiunile aparatului circulator fac în continuare cele mai multe victime, provocând în 2009 moartea a 5.035 de bihoreni. De asemenea, morbiditatea prin hepatită virală de tip A este într-o uşoară creştere faţă de anul 2008, Bihorul având cu 271 mai mulţi pacienţi afectaţi de această boală. În opoziţie se situează decesele provocate de hepatita de tip C, care a fost fatală în cazul a 14 bihoreni. Şi mortalitatea generală din spitale a cunoscut o uşoară creştere, în special la unităţile medicale din Ştei, Marghita, Valea lui Mihai şi Oradea.