Pe Crişul Repede şi pe Crişul Pietros, adrenalina curge valuri prin venele pasionaţilor de rafting
Curaj, un gram de nebunie şi nervi de oţel. Sunt principalele calităţi ale amatorilor de sporturi extreme, iar Bihorul se numără printre judeţele unde pasionaţii de rafting pot să îşi măsoare adrenalina pe unul dintre traseele amenajate special pentru practicarea acestui sport. Crişul Repede şi Crişul Pietros sunt luate cu asalt, în special în lunile de primăvară şi în perioadele ploioase, de numeroşi pasionaţi de rafting din toată ţara, care exploatează la maxim fiecare val.
În judeţ sunt patru firme care stau la dispoziţia amatorilor de rafting şi se ocupă de organizarea acestor activităţi. Atât iubitorii acestui sport, cât şi reprezentanţii Serviciului Salvamont - Salvaspeo Bihor spun că râurile Crişul Repede şi Crişul Pietros sunt cele mai bune pentru practicarea acestui sport. Tarifele de rafting variază între 100 şi 150 de lei pe persoană, în funcţie de lungimea traseului, dar în zilele lucrătoare se pot obţine şi reduceri de preţ între 5 şi 20%. Deşi multă lume este tentată să creadă că raftingul înseamnă frig şi umezeală, pentru amatorii de senzaţii tari acestea nu reprezintă un impediment. Potrivit vicepreşedintelui Salvamont - Salvaspeo Bihor, Adrian Marin, cei care doresc să practice acest sport trebuie să contacteze una dintre firmele care se ocupă de organizarea acestor activităţi. În taxa pe care ei o plătesc este inclus şi echipamentul care include o barcă gonflabilă, cu vâsle cât mai uşoare şi rezistente, şi costumul de protecţie. Acesta din urmă este primordial, deoarece îi fereşte pe practicanţii de rafting, mai ales atunci când se pregătesc să înfrunte o viitură sau alte obstacole. Importantă este şi vesta specială, care are o mare forţă de flotabilitate, fiind destul de groasă încât să protejeze coloana, dar fără a deranja la vâslit. De asemenea, casca şi hainele de neopren sunt indispensabile, acestea din urmă asigurând confortul în apele reci.
Sport extrem, hobby costisitor
Pentru cei care au transformat raftingul în hobby, acest sport poate deveni destul de costisitor, mai ales dacă doresc să aibă propriul echipament. O singură barcă poate costa între 300 şi 1.000 de euro, la care se adaugă costumul special în valoare de aproximativ 350 de euro, vesta de salvare şi alte elemente necesare. Per total, un pasionat înrăit de raftig, care se respectă, poate da în jur de 2.000 de euro pentru întreg echipamentul. În Bihor sunt puţini cei care practică cu regularitate acest sport, aproximativ 100 de persoane, dar sunt mulţi pasionaţi care vin din alte judeţe, chiar şi din străinătate. Cele mai căute rute sunt pe Crişul Repede, între Stâna de Vale şi Vadu Crişului. Aici traseul are o lungime de 25 km şi se parcurge în cel mult 4 ore. Valea este deschisă, inclusiv pe defileu, însă practicaţii raftingului trebuie să fie foarte atenţi, în zona barajului de la Bratca, la obstacolele care pot apărea. Un alt traseu este cel pe Crişul Pietros, care are o lungime de 8 kilometri şi poate fi parcurs în aproximativ 2 ore.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.