Paza bună trece primejdia rea - Salvamont reaminteşte regulile pentru munte
Primul demers al turistului care intenţionează să abordeze zona montană este, conform specialiştilor de la Salvamont Bihor, să se informeze cât mai complet despre zona abordată, inclusiv să posede o hartă cât mai recentă a acelei zone. Al doilea demers este echiparea corespunzătoare. Îmbrăcămintea luată în bagaj trebuie să asigure confortul termic, protecţie în caz de ploaie, la contactul cu vegetaţia, să fie potrivită reliefului accidentat de la munte, talpa fiind prevăzută cu profil aderent şi antiderapant. Înainte de plecarea spre munte e de dorit să se aleagă un traseu şi o eventuală variantă de rezervă, dacă se întârzie în ajungerea în zona montană dorită, astfel încât să se evite deplasarea după lăsarea întunericului. Cu toate acestea, o lanternă funcţională nu trebuie să lipsească din micul bagaj luat în tură. E foarte important să se asigure hidratarea continua a organismului, în special în condiţii de efort intens. Să se aleagă o alimentaţie echilibrată, uşor digerabilă, bogată în vitamine, cu aport caloric pe măsura efortului presupus de efectuarea turelor de vizitare. Să se evite consumul de băuturi alcoolice, în mod special spirtoase, să nu se pornească pe un traseu după consumarea în exces de alcool şi să nu se consume alcool pe parcurs.
Salvaţi de Salvamont de două ori
O dovadă la ce poate duce nerespectarea acestor reguli o reprezintă cele petrecute recent, pe 1 iunie. Un grup de turişti care includea şi copii de vârstă şcolară, a pornit iniţial pe unul din traseele ce pleaca din Vârtop, la Gropa Ruginoasă. Toţi erau echipaţi neadecvat - îmbrăcăminte uşoară, lejeră, în ciuda vremii nefavorabile, şi pantofi sport, tip „adidas". Ulterior au schimbat traseul, spre Valea Sighiştelului. Unul dintre copii a alunecat şi a suferit o fractură de cot. Accidentul a fost semnalat la 112, s-a cerut ajutor iar salvamonţiştii aflaţi în patrulă la Vârtop au intervenit promt, imobilizând victima şi asigurând evacuarea acesteia până la punctul unde a putut fi predată unei ambulanţe SMURD. După ce s-a confirmat intervenţia Salvamont, grupul s-a scindat în două, majoritatea continuând drumul. A urmat o noua schimbare neprevăzută de traseu, spre Peştera Urşilor, cu toate că autocarul îi aştepta la capătul văii Sighiştel. Au fost surprinşi de lăsarea serii. Niciunul nu avea lanternă aşa că au fost siliţi să se oprească şi să solicite din nou intervenţia Salvamont. Incidentul s-a finalizat fără urmări grave în jurul oreler 03:20. Totuşi, celor care se aventurează în această perioadă la munte, Salvamont Bihor le recomandă să îşi aleagă cu grijă locul de campare, să fie atenţi la căpuşe (să nu pună corturile acolo unde se observă urme ale tranzitării zonei de către oi, capre etc. Aceste animale fiind de regulă purtătoare a acestor paraziţi) şi să se ferească de şerpii veninoşi (să ştie ce să facă dacă se produce un astfel de incident).
„În situaţia în care apelaţi 112 pentru a solicita intervenţia oricăruia dintre serviciile de urgenţă, în mod special în situaţia în care sunteţi în zone cu semnal de telefonie prezent intermitent (zona montană, deluroasă, păduri etc), NU părăsiţi locul de unde aţi apelat 112 şi/sau în care aveţi semnal. Numai în acest fel veţi putea fi contactaţi ulterior de dispecerii acestor servicii în vederea asigurării schimbului de date şi informaţii absolut necesare pentru reuşita intervenţiilor. Nerespectarea acestei proceduri poate determina o evoluţie negativă şi agravarea inutilă situaţiei în care vă aflaţi. Indicaţiile şi recomandările primite de solicitant din partea dispecerilor trebuie respectate şi urmate cu stricteţe", se afirmă într-un comunicat al Salvamont Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.