Un eveniment editorial aparte a întregit, luni, 27 noiembrie, peisajul cultural al orașului de pe Crișul Repede. Este vorba despre lansarea albumului „Palatul Episcopal Greco-Catolic. Oameni. Istorie. Credinţă”, un volum apărut în condiţii grafice de excepţie, care spune povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri orădene.

 

„Oraşul cu 1.000 de chipuri”

Manifestarea a avut loc luni, 27 septembrie, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, și a debutat cu câteva colinde interpretate de Alexandru Cristea şi George Gligor, elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Albumul „Palatul Episcopal Greco-Catolic. Oameni. Istorie. Credinţă” face parte din proiectul „Oraşul cu 1.000 de chipuri” al Asociaţiei Culturale Ars Nobilis, şi este finanţat de Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a Consiliului Judeţean Bihor.

Moderatorul evenimentului a fost Rodica Indig, care este și coordonatoarea proiectului.

„Lansarea albumului are loc în acest an aniversar, când se împlinesc 240 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Române Unite de Oradea, 225 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea şi 20 de ani de episcopat la Oradea a Preasfinţiei Sale Virgil”, a spus Rodica Indig în deschiderea manifestării.

Cuvântul de întâmpinare a acestui album, apărut la Editura Primus, poartă semnătura Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Volumul, apărut în condiții grafice de excepție, cuprinde texte semnate de: Silviu Sana, Cristian F. Sabău („Episcopii uniți ai Oradiei”; Zeno Fodor („Câteva gânduri despre Episcopul Dr. Demetriu Radu); Aurel Chiriac („De la arhitectură la arhitectura spirituală”); Ramona Novicov („Arhitectura sub semnul crucii. Palatul Episcopal”); Cristina Liana Pușcaș („Anii prigoanei comuniste”); Rodica Indig, Ramona Novicov („Eclectismul în imagini”).

„Cred că lipsește ceva Oradiei. Ce frumos ar fi ca în Oradea să avem denumiri publice, precum Spaţiul Samuil Vulcan, Spaţiul Radu Demetriu sau Spaţiul Episcopilor la Palatul Baroc. (...)  Episcopii greco-catolici au fost niște învingători, și trebuie respectați prin ceea ce au lăsat în urmă!”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, cu ocazia lansării.

 

Despre episcopii uniți ai Oradiei

În continuare, au luat cuvântul Silviu Sana, care a vorbit despre episcopii români greco-catolici care au păstorit Eparhia orădeană, și Zeno Fodor, care le-a împărtășit celor prezenți câteva gânduri despre episcopul dr. Demetriu Radu, cel care a zidit actuala reședință episcopală din Oradea și a restaurat-o pe cea din Beiuș.

De altfel, în cuvântul de deschidere a albumului, Preasfinția Sa Virgil menționează, printre altele, că: „Actuala clădire, ridicată pe locul fostului edificiu destinat acestui scop, este construită între anii 1903-1905, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy, fiind inaugurată de către episcopul Demetriu Radu, la data de 11 iunie 1905. Construită în stil eclectic, arhitectura clădirii reflectă tendinţele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-naţional şi pluri-confesional Austro-Ungar. Această clădire a însoţit istoria noastră recentă, marcată de războaie, persecuţii, frământări, confiscări, retrocedări şi dorinţă de dreptate şi libertate”.

„Palatul Episcopal nu și-a atins, încă, strălucirea de odinioară, fiind în restaurare, dar își va deschide, în curând, porțile, iar noi, orădenii, vom asista la un fast decorativ demn de Oradea noastră. Deocamdată, însă, el stă sub obroc, și strălucește doar în paginile acestui catalog”, a punctat Ramona Novicov.

Dincolo de substanța textelor, de calitatea ideilor cuprinse între coperțile acestei cărți, există un gest magic, cel al fotografului Florin Șipoș. Dar mai există și o mână de „vrăjitor”, cea a lui Adrian Buzaș, care a dat o formă plastică imaginilor pe care Florin Șipoș le-a captat, dar și ideilor cuprinse în acest volum.

Fosta noastră colegă, Cristina Liana Pușcaș, în prezent muzeograf la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, s-a ocupat de perioada comunistă a Palatului Episcopal.

„Istoria zbuciumată a Palatului se îmbină cu destinul tragic al locatarilor săi care, la rândul lor, vor plăti cu viaţa în faţa terorii bolşevice. Cel care a ridicat din temelii noua reşedinţă episcopală din Oradea, episcopul Demetriu Radu, va fi ucis în Senatul României, pe 8 decembrie 1920, în timpul unui atentat cu bombă, orchestrat de o grupare teroristă de extremă stângă”, a spus, printre altele, Cristina Pușcaș.

La final, episcopul Virgil i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui album, după care a invitat Corul studenţilor teologi, condus de către maestru Radu Mureşan, să prezinte câteva colinde.