După ce în luna ianuarie a acestui an a avut loc, pentru prima dată în judeţul nostru, o operaţie de prelevare de organe, în cursul nopţii de marţi spre miercuri două echipe de medici din Bucureşti şi Cluj-Napoca s-au aflat la Oradea pentru a preleva organe de la o orădeancă. Aceasta se afla în moarte cerebrală de luni dimineaţa, ca urmare a unui atac cerebral suferit în timpul somnului.

Cele două echipe de medici din Bucureşti şi Cluj-Napoca au prelevat organele femeii, după ce, în urmă cu două săptămâni, aceasta a cerut familiei ca, în cazul în care va ajunge în moarte clinică, organele ei să fie donate. "Discuţia cu familia a fost extrem de delicată. O familie profund îndurerată, care a făcut un gest umanitar, respectând dorinţa mamei şi a soţiei, a acceptat prelevarea de organe", a declarat dr. Camelia Pantiş, coordonator transplant din partea Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.
Familia femeii şi-a dat acordul ca ficatul, rinichii, mai multe ţesuturi şi corneea să fie donate unor bolnavi care, altfel, ar fi trebuit să aştepte multă vreme pentru transplanturi.Timp de o zi şi jumătate, orădeanca a fost ţinută în viaţă doar de aparate, iar marţi două echipe de medici din Bucureşti şi Cluj s-au deplasat la Spitalul Clinic Judeţean Oradea şi au prelevat organele femeii, intervenţia durând mai bine de patru ore. Ficatul a fost transplantat unui pacient operat la Bucureşti, iar rinichii, unor bolnavi internaţi la Cluj-Napoca. Potrivit medicilor, ţesuturile recoltate de la femeie vor fi conservate. Medicii speră ca în acest fel cel puţin 13 persoane să poată fi salvate şi să ducă o viaţă normală.