Trei ONG-uri din judeţul Bihor se numără printre câştigătorii Concursului Naţional de Proiecte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Marius Chipurici, s-a arătat dezamăgit, însă, de faptul că nicio organizaţie studenţească nu s-a arătat interesată să participe la Concursul Naţional de Proiecte.

 

Bani pentru Festivalul Metrion

Potrivit lui Marius Chipurici, cinci ONG-uri bihorene s-au înscris la concurs, două dintre ele obţinând finanţarea la componenta naţională. Este vorba despre Asociaţia pentru Consultanţă şi Training, care a participat la concurs cu un proiect vizând înfiinţarea unei reţele naţionale de mentori, dar şi de Consiliul Asociaţiilor Liceenilor Maghiari, care va primi bani pentru organizarea celei de-a XIV-a ediţii a şcolii de vară pentru consiliile de elevi. Concursul Naţional de Proiecte a avut şi o componentă internaţională, printre câştigători numărându-se Asociaţia pentru Tineri şi Studenţi "Partium", care va organiza o nouă ediţie Festivalului de Film de Animaţie "Metrion". Valoarea acestui proiect este de 24.000 lei. Evaluarea proiectelor a avut loc în cursul acestei luni. "Direcţia Judeţeană pentru Tineret asigură consultanţă pentru scrierea de proiecte, dar este meritul lor, nu al nostru", a afirmat Marius Chipurici, care a revenit în fruntea instituţiei la 1 iunie 2010. "Supărarea mea este că la Concursul Naţional de Proiecte Studenţeşti nu avem niciun proiect depus. Ar fi bine ca, în timp, Universitatea din Oradea să se dezvolte şi la nivelul organizaţiilor studenţeşti", susţine Chipurici.

 

Studenţii orădeni nu vor să meargă în tabere

ホn ceea ce-i priveşte pe studenţi, directorul DJT Bihor a menţionat că nici Universitatea, nici vreo asociaţie studenţească nu au solicitat locuri în tabere pentru această vară. De altfel, situaţia din acest an este una deosebită în condiţiile în care, din cauză că licitaţia s-a desfăşurat târziu şi a fost contestată, s-a stabilit că taberele vor fi organizate exclusiv în centrele proprii ale Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. "S-a organizat o licitaţie la nivelul ANST privind locurile de tabără pentru studenţi, dar destul de târziu. ホn plus, societăţile comerciale care au pierdut licitaţia au făcut contestaţie. Abia acum s-a primit răspunsul de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. ホn aceste condiţii, este greu să trimiţi studenţii în tabere la societăţile acreditate. De aceea, s-a decis ca taberele studenţeşti din acest an să fie organizate în centrele noastre", a declarat Marius Chipurici. Studenţii orădeni nu s-au arătat însă interesaţi să meargă în tabere în acest an.

 

Investiţii în reabilitarea clădirilor DJT

ホn altă ordine de idei, directorul DJT Bihor a menţionat că în perioada cursă de la reinstalarea sa în funcţie au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare lucrările de reabilitare de la Castelul de la Şuncuiuş, dar şi de la sediul DJT, care funcţionează şi ca hostel. "La sediul din Oradea am reuşit să punem termopane în fiecare cameră şi să anvelopăm clădirea. De asemenea, am primit din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului certificatul de clasificare de hostel de trei stele pe o perioadă nelimitată. Precedenta clasificare a expirat în anul 2009. Alte investiţii au fost făcute la Castelul de la Şuncuiuş. Acolo am pus termopane, am înlocuit toate uşile şi instalaţiile şi am modernizat grupurile sanitare, astfel încât să se încadreze în normele europene", a menţionat Marius Chipurici. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 210.000 lei, banii provenind de la ANST.