Problemele la pavajul din pasajul Vulturul Negru sunt departe de a se rezolva. Ieri, firma Marconst a prezentat beneficiarului un tronson de probă, complet modificat faţă de proiectul iniţial realizat şi care s-a dovedit a fi un dezastru. "Nu avem meseriaşii de acum 100 de ani" (?!), este constatarea unui oficial orădean.

Firma Marconst, care nu a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit contractul de lucrări privind reabilitarea pavajului din Complexul Vulturul Negru, a apelat la o firmă din Ungaria, care ar avea ceva expertiză în turnarea mozaicului. Din păcate, rezultatele nu sunt conform aşteptărilor. Pentru a testa profesionalismul firmei subcontractoare, acesteia i s-a încredinţat un tronson de 16 mp, de sub pasaj, pe porţiunea de lângă Columbus pe care nu s-a mai lucrat, pentru a pregăti o mostră de lucrare. Lucrările au demarat joia trecută, nu fără incidente, aşa cum recunosc chiar reprezentanţii firmei Marconst. Astfel, după turnarea mozaicului de culoare roşie, la câteva zile s-a constatat că nu s-a turnat corespunzător. În aceste condiţii, toată suprafaţa a fost eliminată şi s-a turnat, din nou, mozaicul. Rezultatul era ieri vizibil cu ochiul liber: o serie de imperfecţiuni. Scuza invocată a fost că "temperaturile au fost prea ridicate". Culmea ironiei, pentru imperfecţinile de la actualul mozaic, turnat anul trecut, s-au pretextat temperaturile scăzute! În aceste condiţii, rămâne întrebarea dacă vremea este de vină sau răspunderea revine în întregime firmei Marconst, care şi-a asumat o lucrare fără  să aibă experienţa necesară în lucrări de turnare a mozaicului, aşa cum cerea caietul de sarcini de la licitaţia publică. Contractul se derulează prin programul POR şi lucrările trebuiau recepţionate în urmă cu un an. Însă, la ora actuală, beneficiarul lucrării, Primăria Oradea, nici nu ştie care este soluţia pentru refacerea integrală a pavajului din pasaj.

Model modificat

Tronsonul de probă a scos la iveală o serie de modificări a proiectului. Pentru că veni în sprijinul firmei Marconst şi pentru a-i oferi posibilitatea să execute la parametri optimi lucrarea, Primăria a agreat modificarea proiectului. Ieri, la prezentarea noului tronson pe lângă reprezentanţii firmei, au mai fost prezenţi viceprimarul Mircea Mălan şi arhitectul Pafka Ernest care au vorbit despre modificări. "Am renunţat, în primul rând, la canalul tehnic demontabil, la acele bucăţi de mozaic de pe margini şi vom turna o palcă rigidă. De asemenea, modelul iniţial a suferit unele mici modificări. Pentru că de la colţurile modelelor florale apăreau fisuri, am decis rotunjirea lor. Apoi am propus realizarea unei borduri. A modificat, inclusiv, nuanţele din motivele florale, nuanţe care se vor regăsi în concordanţă cu faţada interioară şi exterioară a Palatului Vulturul Negru. În plus, am solicitat o altă combinaţie pentru pavaj, care să nu scoată murdăria şi praful", a explicat Mircea Mălan. De asemenea, arhitectul Pafka Ernest a anunţat că se renunţă la iluminatul din pardoseală, inclusiv la roza de sticlă colorată de la intersecţia celor trei căi de acces din Pasaj.

Ne adaptăm capacităţii firmelor

Urmează în următoarele zile să se analizeze calitatea lucrării noi executate. "Nu sunt mulţumit de cum arată acum. Nu sunt expert, dar există diferenţe în plan. Explicaţia lor a fost că e prea cald. Când a fost prea frig, nu a fost bine. Atunci, se pune întrebarea când să lucrăm?", a mai precizat Mircea Mălan. Acesta a adăugat că firma va reface pe cheltuia sa întregul pavaj, plus acest tronson de 120 de metri. În plus, costurile pentru aceste noi materiale sunt duble. Riscurile sunt însă mari, mai ales că nici măcar aceşti 16 mp de "probă" nu au putut fi executaţi fără vicii. Întrebaţi care sunt cauzele deficienţelor de la prima execuţie, atât reprezentanţii Primăriei, cât şi ai constructorului s-au ferit să răspundă. "Nu trebuie să le mai punem în cârcă ceva ce deja s-au asumat. În realitate nu avem meseriaşii de acum 100 de ani", a explicat Mircea Mălan. În aceste condiţii, chiar dacă avem un caiet de sarcini, cu cerinţe bine stabilite, administraţiile locală trebuie să se mulţumească cu oferta, bună, rea, de pe piaţă. Risurile fiind astfel imense. Un pericol similar paşte şi proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii, unde doar firma Drumuri Bihor s-a prezentat. În ce privete demararea lucrărilor în pasaj, şanse există la toamnă, urmând să se execute pe perioada nopţii.