Așa cum ziarul Crișana avertiza, consumul de ciuperci poate face victime. Săptămâna trecută, un tată și fiica lui de 18 ani, din Suplacu de Barcău, au consumat ciuperci otrăvitoare și au ajuns la spital. În stare gravă, fiica a fost dusă vineri dimineață cu elicopterul la București.

Nu e de glumă. Consumul ciupercilor poate pune în pericol atât viața dumneavoastră cât și a familiei sau apropiaților. O familie din Suplacul de Barcău s-a intoxicat sever consumând ciuperci.

„Tata și fiica au mâncat ciupercile luni. Au fost internați și tratați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Miercuri, situația lor s-a agravat. Joi, tânăra a avut nevoie de o ședința de dializa hepatică iar vineri a fost transferată la Spitalul Fundeni din București”, a spus dr. Carmen Pantiș.

În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numărul acestora crește de la an la an din cauza mutațiilor genetice.

Simptomele intoxicației cu ciuperci pot fi cu perioadă de incubație scurtă (apar între 15 minute și 3 ore de la consumul ciupercilor), se manifestă prin hipotensiune arteriala, halucinații, tulburări nervoase, abundența salivației, lăcrimare, pupila micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede și cu perioada de incubație lungă (semnele apar dupa cel puțin 12 ore de la consum) și se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie apare coma și apoi decesul. 90% din intoxicatiile cu ciuperci cu incubație lungă sunt mortale.