Nufărul termal înfloreşte acum în Băile Felix - Salvat de la dispariţie
Turiştii care ajung la Băile Felix pot admira, din nou, nufărul termal într-unul din bazinele alimentate cu apă termală din centrul staţiunii. Aflat în pericol să dispară după ce apa din Rezervaţia Naturală "Pârâul Peţea" din Băile 1 Mai a secat, nufărul termal a fost relocat de o echipă de cercetători în bazinul pus la dispoziţie de Turism Felix SA.
Specie endemică a Rezervaţiei Naturale "Pârâul Peţea" din Băile 1 Mai, Nymphaea lotus var. thermalis (nufărul termal) este în pericol să dispară pentru totdeauna, din cauza secării apei din rezervaţie. Potrivit geologului Radu Huza, de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în ultimii ani suprafaţa luciului apei întregii rezervaţii din Băile 1 Mai s-a restrâns la doar 2% din cea avută iniţial. Acest lucru înseamnă dispariţia definitivă a unui habitat unic şi, implicit, a speciilor vegetale şi animale endemice: nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă, toate grav periclitate şi menţinute prin eforturi considerabile în acvariile unor specialişti din ţară şi străinătate. Graţie eforturilor făcute de o echipă de cercetători coordonată de Cristian F. Blidar, şef de lucrări la Catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe (Universitatea din Oradea), doctor în domeniul biotehnologiilor vegetale, nufărul termal are şanse de supravieţuire. Mai exact, Cristian F. Blidar a reuşit reproducerea in vitro a nufărului termal, după care a căutat un habitat propice dezvoltării şi înmulţirii naturale unde să poată fi relocat. În sprijinul cerecetătorilor orădeni a venit Turism Felix SA, care le-a pus la dispoziţie unul dintre cele patru bazine de la Lacul cu Nuferi din staţiunea Băile Felix. "Soluţia a fost transplantarea a o parte din plantele obţinute în laborator în unul din cele patru bazine din Băile Felix aflate în administrarea companiei Turism Felix SA. În acest microclimat unic în Europa cresc acum specii ca nufărul alb (Nymphaea alba), lotusul sacru (Nelumbo nucifera) şi chiparosul de baltă (Taxodium distichum). Alegerea nu a fost întâmplătoare: apele geotermale din staţiune având similitudini importante cu cele din locul de baştină al Nymphaea lotus var. thermalis, sub aspectul mineralizaţiei, al pH-ului şi al temperaturii", se precizează într-un comunicat de presă al SC Turism Felix SA. De curând, primii boboci de Nymphaea lotus var. thermalis au înflorit, iar acest lucru dovedeşte faptul că nuferii termali vor fi capabili să se înmulţească singuri în Bazinul 3 de la Lacul cu Nuferi din Băile Felix. "Pe măsură ce tulpinile de nufăr termal se vor dezvolta, exemplare de nelumbo vor fi transplantate, scopul fiind ca, în 2-3 ani, suprafaţa unui întreg bazin să fie ocupată de nufărul termal", se mai menţionează în comunicat.
Turism Felix SA este cea mai mare companie de turism balnear din România. Din 1995 până în prezent a pus în valoare resursele naturale ale staţiunii Băile Felix prin investiţii masive în infrastructura de turism. Principalele atracţii gravitează în jurul apei termale, din portofoliul companiei Turism Felix SA făcând parte o salbă de hoteluri trei şi patru stele, ştrandurile Apollo-Felix, Venus şi, în curând, primul complex balnear de cinci stele din România.
Gresesti Gabi. In trecut acolo erau flori de nufar alb (N. alba), specie care se gaseste in intreaga Europa si nu numai. Cheers!
as dori sa vizionati si poze din trecut din statiunea baile felix din care reiese ca in aceleasi bazine in care a fost pus nufarul termal acum, pe vremuri exista acest nufar