Noi ne luăm de gât cu criza, ei se plimbă cu valiza...
Criza care ne-a afectat anul trecut pe noi toţi nu pare să fi avut un impact negativ şi asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei Oradea, care în 2009 au beneficiat din plin de deplasări în interes de serviciu. Printre principalii răsfăţaţi ai banului public s-au numărat trei dintre consilierii personali ai edililor orădeni. Mai mult, dacă în cazul funcţionarilor Primăriei s-a putut comunica scopul deplasărilor, în ce priveşte vizitele făcute de consilierii primarului şi ai viceprimarilor, scopul nu ne-a fost comunicat.
Peste 200 de zile în afara Oradiei
În 2009 de la bugetul local s-au cheltuit pentru deplasările efectuate în interes de serviciu 99.361 lei, din care 53.859 lei au fost decontaţi pentru transport, 21.012 - pentru cazare, respectiv 19.006 - pentru diurnă. Potrivit informaţiilor comunicate de către reprezentanţii Primăriei Oradea, anul trecut au fost efectuate 204 deplasări, din care 35 în străinătate. Cele mai multe deplasări au fost efectuate de către primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Anul trecut acesta a petrecut 35 de zile în afara clădirii Primăriei Oradea, din care 10 zile în afara graniţelor ţării. În total, pentru cele 35 de zile s-au cheltuit 20.148 lei. Astfel, Bolojan a petrecut în luna mai două zile în Italia, la Ancona, la complexul sportiv de aici, scopul deplasării fiind "vizită de documentare". În urma acestei vizite, încă mai aşteptăm rezultatele concrete ale documentării de la Ancona. Tot în luna mai, Bolojan a mai petrecut alte două zile la Primăria din Budapesta, la scopul deplasării fiind trecut "sectorul 9". De asemenea, pentru vizita din Germania, unde a petrecut şase zile, s-au cheltuit 4.162 lei, la scopul deplasării fiind trecut "vizită de documentare".
Viceprimarul Gheorghe Carp a petrecut 24 de zile în afara biroului, majoritatea deplasărilor fiind efectuate în ţară şi doar trei zile le-a petrecut în Germania, tot într-o vizită de documentare. Cele trei zile au costat municipalitatea 1.005 lei, la care s-au adăugat şi cheltuielile decontate pentru consilierul Florin Birta, care l-a însoţit în această vizită şi care a petrecut aici şase zile. Astfel, pentru această vizită de documentare a consilierului Birta s-au cheltuit 2.346 lei. În total, cele 24 de zile de sejur în interes de serviciu au costat bugetul local 7.150 lei.
Celălalt viceprimar, Biro Rozalia, a beneficiat în 2009 de 11 zile de deplasări în interes de serviciu. Valoarea totală a cheltuielilor cu aceste vizite de lucru pe la diferite instituţii din Bucureşti, dar şi în Ungaria s-a ridicat la 6.639 lei.
Consilierii personali, privilegiaţi pe banii publici
În ce-i priveşte pe funcţionarii publici din Primărie, majoritatea deplasărilor lor s-au realizat în vederea depunerii de proiecte sau pentru schimburi de experienţă. În schimb, trei dintre consilierii edililor orădeni au fost răsfăţaţi anul trecut, beneficiind de sejururi prelungite pe bani publici. Consilierul viceprimarului Biro Rozalia, Bokor Agota, s-a aflat timp de 22 de zile în Ungaria, unde a participat la diferite expoziţii şi a efectuat vizite la diverse instituţii. Valoarea cheltuielilor cu transportul, cazarea şi diurna s-a ridicat la 3.271 lei. La aceste cheltuieli s-a adăugat costul diurnei şoferului, care a însoţit-o în fiecare deplasare la Debreţin, Miskolc sau Kurityan. Un alt consilier, de data aceasta al primarului, Florin Birta, care între timp a fost promovat la şefia Clubului Sportiv Municipal Oradea, a beneficiat şi el anul trecut de 11 zile de deplasări în interes de serviciu, printre care şase zile în Germania. În majoritatea cazurilor, cheltuirea celor 3.684 de lei nu poate fi justificată, în condiţiile în care la rubrica "scopul deplasării" nu este trecut mai nimic. Nici pentru celălalt consilier al lui Bolojan, Anca Sas, nu s-a precizat scopul deplasării. Aceasta a benficiat anul trecut de 15 zile de deplasări în interes de serviciu, valoarea cheltuielilor decontate ridicându-se la 2.224 lei.
O altă structură din cadrul PMO, Administraţia Imobiliară Oradea a cheltuit în anul precedent doar 2.071 lei pentru deplasări, din care 1.520 lei reprezintă cheltuielile pentru transport, 60 lei pentru cazare, respectiv 491 lei diurna. Cei 11 angajaţi ai AIO au petrecut în afara birourilor 18 zile, din care doar trei deplasări au fost realizate peste hotare la Debrecen. Directorul AIO, Horia Jarca a beneficiat anul trecut de patru zile de deplasări în interes de serviciu, pentru care nu a încasat decât 52 de lei, reprezentând diurna.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.