Nicolae Dabija, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea - Despre România de dincolo de Prut
Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost plină vineri, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Nicolae Dabija. Poetul, prozatorul, publicistul, omul politic din Republica Moldova şi-a început discursul spunând că „a venit din străinătate, din ţara lui Eminescu în ţara lui Eminescu”.
La eveniment au fost prezenţi episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea – Sorin Curilă, prorectorul Eugen Macocian şi decanul Facultăţii de Istorie - Ioan Horga.
„Trei sunt pilonii de forţă ai poetului, prozatorului, publicistului şi omului politic Nicolae Dabija - creaţia, credinţa şi curajul. Nu este doar un remarcabil poet, ci şi un prozator de succes. Romanul „Tema pentru acasă”, publicat în 2009, şi volumul de nuvele „Nu vă îndrăgostiţi primăvara!”, apărut în 2013, dau cu prisosinţă măsura talentului său şi în această arie a creaţiei. Romanul „Tema pentru acasă” a cunoscut nu mai puţin de şapte ediţii, fiind socotit „cartea de proză a unui scriitor contemporan cu cel mai mare tiraj din tot spaţiul românesc”. Este un bestseller cu peste 50.000 de exemplare vândute şi peste 500.000 de împrumuturi în biblioteci, fiind „cea mai citită carte din ultimii 40 de ani” în Republica Moldova. În mai, 1986, Congresul al VII-lea al Uniunii Scriitorilor din Moldova îl alege pe poetul Nicolae Dabija redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, care va deveni în curând principalul artizan al schimbărilor din republică, simbol al mişcării de democratizare şi desovietizare a societăţii. În 1990 ajunge la un tiraj de 260.000 de exemplare, fiind socotită „publicaţia literară cu cel mai mare tiraj din Europa”. Cotidianul francez „Le Figaro” nota, sub semnătura lui Victor Loupan, că „Literatura şi Arta” a jucat în Revoluţia de Renaştere Naţională a Basarabiei acelaşi rol pe care l-a jucat Televiziunea Română în cadrul Revoluţiei din decembrie 1989”, a spus, în Laudatio, Ioan Horga.
După ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, Nicolae Dabija a spus: „Am făcut un foarte lung drum pentru a fi acasă. Am venit din străinătate, din ţara lui Eminescu în ţara lui Eminescu, din ţara lui Iosif Vulcan în ţara lui Iosif Vulcan, din ţara lui Grigore Vieru în ţara lui Grigore Vieru”.
A urmat apoi Lectio Magistralis, în care Dabija a vorbit despre săptămânalul „Literatura şi Arta” şi despre presiunile făcute de Partidul Comnist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească la adresa publicaţiei, a lui, a familiei şi a apropiaţilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.