Aproape şase sute de bihoreni au participat, la finalul anului trecut, la un studiu privind percepţia opiniei publice asupra activităţii instanţelor din Oradea. Dintre cei intervievaţi, aproape 80% au fost bihoreni care sunt părţi într-un proces fie la Judecătorie, fie la Tribunal sau la Curtea de Apel.

 

Studiul a fost realizat de studenţii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi de cei de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, care, pe parcursul unei luni, au aplicat chestionare unui număr de 584 de persoane. Dintre respondenţi, 78,23% au fost părţi într-un litigiu, diferenţa fiind reprezentată de martori, avocaţi sau consilieri juridici.

Potrivit rezultatelor, bihorenii nu au încredere în sistemul judiciar, aproape jumătate dintre ei declarând că acesta este corupt. În schimb, justiţiabilii sunt mulţumiţi în general de activitatea funcţionarilor din cadrul instanţelor orădene şi recunosc faptul că, personal, nu au dat niciodată mită. Astfel, 63,78% dintre cei care au răspuns întrebărilor sunt mulţumiţi de modul de funcţionare a instanţelor din cadrul Curţii de Apel Oradea, iar 78,50% sunt satisfăcuţi de felul în care angajaţii acestora îşi fac datoria. Pe de altă parte, 44,4% dintre subiecţi au declarat că au încredere în justiţie, în general, pe primele locuri în clasament situându-se însă biserica şi armata. În ceea ce priveşte corupţia, aproape jumătate dintre bihoreni au spus că sistemul este, în opinia lor, corupt. Cu toate acestea, întrebaţi dacă au oferit vreo atenţie unui magistrat pentru rezolvarea favorabilă a unui dosar, 92,9% dintre participanţii la studiu au precizat că nici ei şi nici vreun membru ai familiei lor nu au dat mită. O problemă care s-a evidenţiat în urma acestui studiu este faptul că justiţiabilii consideră că instanţele din Bihor îşi desfăşoară activitatea în sedii inadecvate, dar şi că durata de soluţionare a unui proces este foarte mare. 60% dintre repondenţi au precizat că sunt nemulţumiţi de termenele de judecată, în timp ce aproape toţi au fost de părere că se impune sancţionarea drastică a magistraţilor care comit greşeli profesionale. "Cu toate că despre Oradea s-au spus multe şi există colegi din ţară pentru care Oradea are un renume şi nu neapărat un nume, ne bucurăm că totuşi, în general, cetăţenii au încredere în funcţionarii instanţelor. În plus, studiul demonstrează faptul că percepţia publicului în ceea ce priveşte corupţia din sistem nu se bazează pe date concrete, peste 90% dintre cei intervievaţi declarând că nu au dat niciodată mită", a declarat magistratul Dana Cigan, vicepreşedintele Curţii de Apel Oradea.