Negrii-n cerul gurii de grija centurii
Drumul de centură a stârnit ieri în Consiliul Local Oradea dezbateri aprinse. Executivul municipal a pregătit pentru şedinţa extraordinară de ieri două proiecte de hotărâre: unul privind mandatarea primarului în vederea stabilirii cu Ministerul Transportului a tonsonului din drumul de centură care să fie preluat de Primăria Oradea, care urmează să fie supus reabilitării, iar al doilea material priveşte contractarea unui împrumut în valoare de 10 milioane de lei pentru execuţia acestor lucrări. Consilierii PSD, respectiv PD-L s-au arătat intrigaţi de faptul că primarul ar avea nevoie de votul lor pentru a purta discuţii cu ministrul Radu Berceanu. Astfel, ei s-au abţinut de la votul primului material, în consecinţă Bolojan a retras materialul privind contractarea creditului.
În perioada 2001-2003, prin eforturi proprii şi cu bani de la Ministerul Transporturilor, s-au realizat în Oradea primii 5,3 km de centură. Apoi, în 2006, în vederea finanţării şi a celei de-a doua etape, suprafaţa de drum aferentă a fost transferată în proprietatea statului român şi administrarea ministerului de resort. Acum, Primăria Oradea doreşte să preia din nou o porţiune din tronson pentru care e dispusă să contracteze un împrumut. Tronsonul vizat de municipalitate este cel cuprins între Metro şi Selgros, în timp ce porţiunea dintre Calea Aradului şi Bulevardul Ştefan Cel Mare, inclusiv reconstrucţia podului de peste Criş, în zona Densusianu, să rămână în continuare în atribuţiile Ministerului. Cele două proiecte de hotărâri au stârnit critici vehemente din partea consilierilor PD-L. În primul caz, ei şi-au motivat atitudinea că un primar nu are nevoie de acordul consilierilor pentru a purta vreodată discuţii cu un ministru. "Un primar are mandat general să vorbească cu oricine. Poate să discute cu un ministru fără să aibă aprobarea noastră. E o aberaţie să spui că are nevoie de aprobarea noastră pentru a discuta cu ministrul Transporturilor", a precizat Dorin Corcheş, consilier PD-L. Acesta a mai solicitat, venind vorba de aprobarea împrumutului, un răgaz. "Să nu ne precipităm, că poate există o altă variantă. Săptămâna aceasta vine Berceanu la Oradea şi putem să avem o discuţie cu acesta şi poate nu vom fi obligaţi să recurgem la un împrumut", a mai adăugat Corcheş. În replică la poziţia consilierilor PD-L, Dan Octavian, consilier PNL, le-a reproşat colegilor că "sunt geloşi" şi că nu fac altceva decât să "obstrucţioneze modernizarea drumului de centură". Angajarea unui credit de 10 milioane de lei de către municipalitatea orădeană pare să fie, în opinia consilierilor PD-L, o responsabilitate prea mare pentru buget, în consecinţă, au decis să aibă o discuţie cu Berceanu pentru a-l convinge ca toate lucrările la drumul de centură să fie suportate de la bugetul ministerului. "Acest credit este o presiune prea mare pentru bugetul local. Ce se va întâmpla cu drumurile din oraş, dacă toţi banii merg pe centură?", a fost îndrebarea adresată executivului de fostul primar, Mihai Groza.
În condiţiile în care consilierii PD-L şi cei ai PSD s-au abţinut de la vot în privinţa mandatării lui Bolojan pentru a purta discuţii cu Berceanu, primarul oraşului a retras cel de-al doilea material, cel cu privire la contractarea creditului. Rămâne de văzut în ce măsură PD-L va reuşi la finele acestei săptămâni, cu prilejul vizitei lui Berceanu în Bihor, să-l convingă pe acesta să aloce întreaga sumă necesară pentru reabilitarea întregului drum de centură.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.