Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor" este partener principal al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi în organizarea expoziţiei "Peşteri din România - mirifica lume a carstului", realizată în colaborare cu Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" Cluj-Napoca (ISER), Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS) Bucureşti şi Federaţia Română de Speologie (FRS).

 

Tematica expoziţiei cuprinde informaţii despre formarea peşterilor şi a speleotemelor, exocarstul şi endocarstul, fauna fosilă şi actuală din mediul cavernicol, dovezi antropologice şi arheologice privind locuirea peşterilor din România, fiind expus un număr de 55 de piese din patrimoniul Secţiilor de Ştiinţele Naturii şi de Arheologie ale Muzeului orădean, alături de o expoziţie foto cu peste 200 de lucrări realizate de fotograful Andrei Posmoşanu, membru FRS. Expoziţia are menirea să promoveze cele mai recente descoperiri ştiinţifice româneşti, rezultate din explorările derulate de instituţiile mai sus menţionate. Din partea Muzeului orădean, cea mai importantă contribuţie a avut-o Erika Posmoşanu, specialist în paleontologie, care a mai susţinut şi o conferinţă cu tema "Fauna fosilă din peşteri", iar din partea complexului muzeal gălăţean, dr. Gabriela Patriche, şef secţie muzeu. Deschisă în aceste zile în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, expoziţia, care va putea fi vizitată la Galaţi până în 30 august 2010, se bucură deja de o mare audienţă.

 

Menţionăm că expoziţia va fi prezentată şi la Oradea în toamna anului viitor, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, fiind găzduită de sălile de expoziţii temporare.