Unicul monument al cepei din România este opera unui orădean şi a intrat recent în "Cartea Recordurilor". Sculptorul Cornel Durgheu a realizat monumentul cepei din Pericei (Sălaj), care a fost omologat pe 22 noiembrie de către World Record Academy, editorul Guinnes Book, drept cea mai mare sculptură de pe planetă care reprezintă o ceapă.

 

Monumentul a fost inaugurat la începutul lunii septembrie 2007, cu ocazia Festivalului Cepei din comuna Pericei, când a fost stabilit un alt record mondial. Localnicii au reuşit atunci să împletească cea mai mare cunună de ceapă din lume, măsurând nu mai puţin de 4.518 metri! Monumentul realizat de fostul decan al Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea măsoară 6,5 metri, fiind realizat din oţel, beton şi răşini sintetice. Bulbul cepei are o lungime de 4,5 metri, fiind amplasat pe un soclu de beton acoperit cu travertin. Opera de artă a fost realizată după o idee a omului de afaceri orădean Alexandru Tătar, cunoscut sub porecla de "Sandu de la Pericei". Acesta, ajutat şi de omul de afaceri Ioan Mintaş, a finanţat realizarea operei de artă, amplasată acum în curtea şcolii din localitatea sălăjeană.

"Este o surpriză pentru mine, am aflat şi eu de acest lucru, care mă bucură şi mă onorează", ne-a declarat sculptorul. Cornel Durgheu devine astfel primul orădean care intră în celebra World Record Academy (Cartea Recordurilor) cu o sculptură monumentală, unică de altfel în ţară şi, până de curând, în lume. Artistul orădean crede că astfel de sculpturi vin cu un mesaj puternic către comunităţile locale, devenind adevărate simboluri. "Iată că monumentul din Pericei devine universal şi poate aduce în atenţia lumii comunitatea de acolo, cultural şi turistic", spune Durgheu.

Omul cu ideea, Sandu de la Pericei, a fost de-a dreptul entuziasmat la aflarea veştii că monumentul cepei a primit o recunoaştere internaţională. El ne-a declarat că este mândru de sculptura donată satului natal şi că ar vrea să mai construiască lângă monument o fântână arteziană şi un mic parc cu băncuţe pentru relaxarea sătenilor. În Ungaria a fost ridicat de curând, la Makovo, un monument dedicat cepei, dar este mult mai mic decât cel din Pericei. În sudul Olandei, în orăşelul Voorhout se află cel mai vechi şi cunoscut monument dedicat unei plante, cel al lalelei. Conform site-ului World Record Academy, Consiliul Local al orăşelului Drohobych din Ucraina vrea să ridice un monument dedicat cepei. Ucrainenii şi-au motivat alegerea prin faptul că, în lupta contra gripei noi care a afectează puternic regiunea, ceapa s-a dovedit a fi cel mai bun remediu natural. "Nici nu e de mirare", completează Sandu de la Pericei, "tocmai am aflat de la radio că Sălajul este singurul judeţ în care nu există nici un caz de gripă nouă, e sigur din cauza cepei!"